Ekonomi nasıl düzelir? Ekonomist Süvarioğlu acı reçeteyi açıkladı: Ancak böyle döner

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2024 Perşembe 12:42 pm - Güncelleme: 2 Mayıs 2024 Perşembe 12:42 pm

Haber: Ceren Ural

Ekonomist Ulvi Süvarioğlu asgari ücret zammı ve enflasyon oranları hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Süvarioğlu “Bu sistem fakiri daha fakir, ve servet transferlerini belirli dönemler belirli gruplara yapılmasıyla ancak dönebilir” dedi.

AKP’nin yanlış ekonomi politikaları sonrası fırlayan enflasyonun acı reçetesini vatandaş çekerken, enflasyonun düşürülmesi için yapılan yeni ekonomi planları yine vatandaşın üstüne yük olarak biniyor. Bu gelişmeler yaşanırken de hükümet kanadından Temmuz ayında asgari ücrete zam gelmeyeceğinin sinyali geldi.

Ekonomist Ulvi Süvarioğlu ise hükümetin ekonomi politikalarını ve asgari ücret hakkında çarpıcı değerlendirmelerini TELE1’e yaptı. Süvarioğlu yıl sonunda yapılacak olan asgari ücret zammının vatandaşların alım gücünde bir değişiklik yapmayacağını söyledi.

İstanbul’un enflasyonu belli oldu

Süvarioğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

Paranın kral olduğu dönemdeyiz, parayla gelir elde ederek karşısında esasında konut otomotiv ve buna benzer uzun vadeli yatırmalarla çok iyi kaynaklar yaratacaktır. Demiştik ki fırsat ekonomisi gündeme gelebilir ama bu aynı zamanda da üzücü bir ekonomiye doğru gidiyor. İnşallah böyle olmaz ama ben şunu görüyorum. Artık Haziran’dan sonra enflasyon ister istemez aşağıya düşecek. Yıl sonu geldiğinde asgari ücret tartışmaları başladığında, Türkiye’de neredeyse çalışanların yüzde 50’sinin gösterge ücreti asgari faizdir. Buraya geldiğimizde ücret artışları yüzde 36 bizimkilerin hedefi. Yüzde 36 değil de yüzde 45’e 50’ye düştüğünü kabul edelim. Ücret artışları için ne diyecekler. Diyecekler ki enflasyonu düşürdük. O zaman diyecekler ücret artışlarında ben vatandaşımı ezdirmem yüzde 40’ın üstüne 5 puan da ben veriyorum.

“VATANDAŞ ARTIK KABUL ETMELİ”

Peki yüzde 45 ücret artışı şu dönemlerde bindirilmiş enflasyonun yaralarını sarabilecek mi saramayacak. Yıl sonu geldiğinde 2024 yılı çok sıkıntılı devam edecek 2025’e yansımaları olacak. Asgari ücret artışlarıyla birlikte insanların alım gücünde çok önemli ve tekrar eski günlere döndürecek bir şey olamayacak. Vatandaş artık bunu kabul etmeli. Bu sistem fakiri daha fakir, ve servet transferlerini belirli dönemler belirli gruplara yapılmasıyla ancak dönebilir. Bu sistemden bu formasyonla çıkış yoktur gidişat iyi değildir.

Kaynak: HABER MERKEZİ