Hangi illerde dengeler değişebilir? Prof. Dr. Tosun seçim izlenimlerini aktardı

Yayın tarihi: 26 Mart 2024 Salı 12:41 pm - Güncelleme: 26 Mart 2024 Salı 12:41 pm

Haber: Ceren Ural

Prof. Dr. Tanju Tosun, TELE1’de seçim izlenimlerini aktardı, “Hangi illerde dengeler değişebilir?” sorusuna yanıt verdi.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, TELE1’de ekranlara gelen Sabah Pusulası’na konuk oldu.

Ümit Zileli’nin “Sizin böyle riskli gördüğünüz yahut ‘burada kaybedebilir, burada şu kazanabilir’ filan dediğiniz iller var mı? Mesela Bursa olsun, Mersin’i saymıyorum. Çünkü, Mersin’de de çok açık bir makas görünüyor. Mesela Adana gibi iller için sizin düşünceniz var mı?” sorusuna yanıt veren Tosun, şunları söyledi:

“Tabii, şimdi şunu belirtmek gerekir. Yani araştırmalar belirli bir anın fotoğrafını çekip o anda kamuoyunun seçmenin eğilimlerini, kanaatlerini, görüşlerini yansıtır. Asıl sonuç ise sandıkta alınır. Kamu araştırmalarını veri aldığımızda yani kim ya da hangi partiden ziyade ‘neden, nasıl olabilir’ sorusu biz siyaset bilimciler için önemli. Şimdi Bursa dediniz, ben de aslen Bursalı olan bir yurttaş olarak Bursa’yı merak ediyorum ben. Şimdi Bursa aslında geleneksel olarak merkez sağın güçlü olduğu ama 2000’li yıllarda AKP’nin birinci parti olduğu, bunda göçün son derece etkisi var, kentin yaşamış olduğu dönüşümün etkisi var. AKP iktidarından beri belediye başkanı bu partiden çıkıyor ama son seçimde çok az bir farkla CHP adayı Mustafa Bozbey seçim kaybetmişti. Şimdi burada yine kentimi takip ettiğim kadarıyla görüyorum ki; yükselen bir Yeniden Refah Partisi olduğu belirtiliyor. Eğer Yeniden Refah Partisi bu eforu koruduğu takdirde tabii çok sıkı bir rekabetle Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim alma imkanı olabilir ama şunu da belirtmek gerekir; seçmen tercihleri çok kolay değişmiyor, çok şiddetli bir ekonomik kriz olması gerekiyor, politik kriz olması gerekiyor ve aynı zamanda o ekonomik krizin iktidar partisinin kendi tabanını yönetme becerisinin olmaması gerekiyor. Evet, bir kriz var ama kendi tabanını koruma konusunda özellikle bu sosyal yardımlar başta olmak üzere AKP bir hayli marifetli bu konuda.

Adana örneğinde de evet Zeydan Bey’in belirli bir gücü, oy potansiyeli var ama araştırmalar mesela İYİ Parti adayı Sayın Türkeş’in devreye girmesiyle birlikte özellikle CHP’den bir seçmen kitlesi çekerse CHP açısında bir riskli durum ortaya çıkabilir şeklinde değerlendirmeler var. Orada da ben seçimin nispeten sıkı bir rekabet içinde olacağını düşünüyorum.

Çanakkale ilginç. Çanakkale yine bugün yayınlanan bazı araştırmaları dikkate aldığımızda, geçen haftayla karşılaştırıldığında dengenin değişme olasılığı var. Orada da tabii birkaç adayın özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday gösterilmeyenlerin etkileri de tabloyu ne ölçüde değiştirecek ya da değiştirmeyecek göreceğiz.”

Zafer Partisi Antakya adayı, CHP lehine seçimden çekildi

Kaynak: HABER MERKEZİ