Futbolda yer yerinden oynayacak

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 1:35 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2022 Salı 12:07 pm

Hülya Coşkun

Bu sezon futbol ortamı daha da fırtınalı geçecek görünüyor.
Tanık olacağımız şey, Türk futbolunun çok ciddi yönetim sorunları ve beraberinde getirdiği güvensizlik ortamının devam edip etmeyeceği.
Çünkü yaklaşık on beş yıldır futbol belirgin bir şekilde işaret edilen kişiler tarafından işgal edilmiş durumda.
Hegemonya altında kalarak, kurgulanmış ilişkiler ağıyla, kendi kurallarını ve ilkelerini oluşturmuş olması futbolun devam eden etik sorunu.

Kim şampiyon olacak, nasıl olacak?
Kimler aracılık edecek?
Borçlar nasıl silinecek, vergi indirim nasıl alınacak?
Hangi ahbapları sponsor yapsak?
Transfer ücretleri, menajerlere ödenenler, açıklanamayan bütçe açıklarıyla birlikte, televizyon şöhreti ve zenginlik düşleri.

Yaratanların yönettiği bu ortam futbolun travması.
Taraftarlar ve futbolseverler her sezon kendi ekseninden uzak, değer ve ilkelerinden kopmuş yerelde kalmış bu oyunu izliyor maalesef.

Uzunca bir süredir senaryolaştırılan yaşamımız ise, bu günlerde bu senaryoya tutunmanın riskli bir iş olduğunu gözler önüne seriyor.
Dolayısıyla gelecek sezon şimdi yaşadığımız zamandan daha farklı olacak gibi.

Mesela şimdilerde en çok tavsiye edilen seçimler yakın zamanlarda büyük tartışmaların ve yenilenmelerin habercisi olacak.

Bunları bana düşündüren ve sizlerle paylaşmana neden olan, Türkiye Futbol Federasyonu seçimleri öncesi Fenerbahçe kulübü başkanı Sayın Ali Koç’un dikkatimi çeken konuşması oldu.
Ve ardından Kulüpler Birliği Başkanlığı görevini kabul etmesi.

Öncelikle “TFF’nin bir şehrin takımının etrafında yapılandırılması ve yönetimdeki kişilerin ailesinden kimsesinin bu yapıyla bir ilişkisi olmaması” gerektiğini söylemesi ve ardından, “TFF Başkanı olacak kişinin dik durabilecek bir konumda olması ve yumuşak karnının olmaması gerektiği, hiçbir şüpheye mahal vermemek için Mehmet Büyükekşi’nin aday olmaması, yeni bir aday bulunmasının ivedilikle şart” olduğuna vurgu yapması önemliydi

Çünkü futbolun içinde yer alan aktörlerin ilişki yönetimi ve yönetsel anlayışlarına bakıldığında bunları söylemek cesaret istiyor.
Söylenmiş olması ise cesaret veriyor.

Ali Koç bu açıklamayı yaparken Fenerbahçe Kulübü Başkanı’ydı.
Şimdi, aynı zamanda Kulüpler Birliği Başkanı.

Federasyon başkanı ise Mehmet Büyükekşi.

Ali Koç’un o konuşmasında “ilerleyen günlerde elimde olan bilgileri tek tek açıklayacağım” demesi yazımın başında belirttiğim fırtınanın habercisi.
Açıklanacak olan şeyler belli ki taşları yerinden oynatacaktır.
Bu vesileyle etik mücadele başlar ve güven ortamına doğru ilk adımlar atılabilir.
Şayet tüm taraftarlar ve medya, makyavelist davranmaz ve kulağının üstüne yatmaz ise, her takım için futbolun kendisi kapıyı çalabilir.

İşte o zaman kasten veya olağan olarak birçok fırsata sonsuza kadar sahipmiş gibi davranan beleşçilerin vay haline.

 

Twitter: @Hulya__Coskun

Instagram:  hulyacoskun