Son notlar belli:
Sezon iptal edildi.
Bu sezon şampiyon ilan edilmeyecek.
İcra Kurulu'nda olan, A lisansı bulunan 11 kulüp, telekonferans yoluyla bir araya geldi ve karar kesinleşti. Önümüzdeki sezon ise 18 takım ile devam edilecek.
Peki sonra?
*
EuroCup (la Copa de Europa) 1958 yılından beri ilk kez iptal ediliyor. EuroLeague CEO'su Jordi Bertomeu'ya göre de "Bu sezon hepimiz kaybedeniz."
74 günlük direnişten ve acil eylem planı tasarladıktan sonra, 74. günün sonunda, EuroLeague teslim oldu.
*
Organizasyonda hangi ülkeler bulunuyor?
Türkiye, İspanya, Rusya, Yunanistan, Almanya, Fransa, İtalya, Sırbistan, İsrail ve Litvanya. Ülkemizi; iptal kararından sonra "önce sağlık" açıklamaları yapan Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko temsil ediyor. İspanya, en fazla temsilcisi olan ülke (Real Madrid, Barcelona, Baskonia ve Valencia). Gelecek sezonun 18 takımından 4'ü İspanyol.
Bu 10 ülke, birçok yabancı oyuncunun müsabakalar için bir araya gelmesi ve dağılması fikrinde ikna olamadılar. Yine, Euroleugue CEO'su, Temmuz ayında gerekli rekabet ortamı için, garanti ortamını yakalayamadıklarını da açıklamıştı.
Rusya'nın da Covid-19 imtihanı, 355.000'den fazla vaka ile devam ederken; CSKA, Khimki ve Zenit'in de yeniden başlamaya isteksiz olduklarını okumuştum.
-Oyuncuların yaralanmalardan korkuları,
-Öngörülemeyen maliyetlere karşı kulüplerin kısıtlı ve sınırlı bakış açıları,
-Kapalı sınırlar ve kısıtlı hava sahası problemleri,
-Lojistik karmaşıklıklar ile birlikte iptal kararı kaçınılmaz oldu.
*
Ekonomik kaygılar
Kulüpler üzerindeki ekonomik buhranın hasarlarını tespit etmek için erken olsa da; önlem almanın tam zamanı. Finansal fair-play kuralları da dahil olmak üzere tüm bakış açılarının ve eylem planlarının gerçeğe göre düzenlenmesi en önemli gündem olacaktır.
Sistemin sürdürülebilirliğini garanti etmek için tüm alanlarda çalışma olacak elbette... Her şeyin yeni duruma uygun hale gelmesinden bahsediyoruz aslında. Hukuki adı da; sözleşmelerin uyarlanması... Pandemi sürecinin sonunda her hukuki ilişkinin, her sözleşmenin ayakta kalması; ilk temel amaç.
Tam da bu noktada CSKA gibi kulüplerin %30'luk bütçe indirimlerini duyurduklarını hatırlayalım. Hakkaniyet ve dürüstlük kuralına uygun indirim talepleri, önümüzdeki sezon için en sık duyduğumuz mesele olacak.
Basketbol oyuncuları, sözleşmelerinin %80'ini alacak
Yaklaşık bir ay önceki toplantıda, EuroLeague'de maaş düzenlemeleri yapılmıştı. Bu, futboldan farklı bir düzenleme. Zira, futbolda ne ulusal federasyonlar ne de FIFA indirim yüzdelerine karışmadı. Çeşitli tavsiye niteliğinde görüşler yayınlasa da bu açıklamalar yüzde içermiyordu. Karantina süreci boyunca Uluslararası Futbol Hukukçuları Derneği toplantılarında duyduğum oranlar %20 ve %25 ağırlıklıydı. Tekrar hatırlatayım ki bu yüzdeler uygulamada benimsenmesi öngörülen kararlar...
Basketbol içinse; yarıştaki 18 kulüp ve Avrupa Oyuncular Birliği (ELPA), bir çerçeve anlaşma yapmışlardı.
Sezon devam etseydi; sözleşmeler normalden bir ay daha fazla (31 Temmuz'a kadar) uzatılmış olacaktı ve oyuncular 15 Ağustos itibariyle temel maaşlarının %85'ini alacaklardı.
Ligin iptal edildiği mevcut durumda ise; oyuncular %80 oranında alacaklarını tahsil edebilecekler.
FIBA Ulusal Federasyonlar için Yeniden Başlama Yönergeleri ise 25 Mayıs 2020 tarihli ve çok yeni. Yaptığım ilk araştırma ise sağlık önlemleri haricinde sözleşmesel ve ekonomik bir görüşe rastlamadım.
Ekonomik ve hukuki açıdan en büyük etkiyi önümüzdeki sezon göreceğimiz muhakkak...