Ergün Atalay: İşimize gelmeyen bir rakam olursa toplantıya gitmeyiz

Yayın tarihi: 12 Haziran 2023 Pazartesi 10:02 pm - Güncelleme: 12 Haziran 2023 Pazartesi 10:20 pm

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 13 Haziran’daki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde yine “İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz” mesajını verdi.

Asgari ücrete ara zam için ilk toplantı 13 Haziran’da (yarın) yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıya; işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Bu toplantı, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ilk resmi asgari ücret toplantısı olacak.

Bir dizi toplantı sonucunda Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek yeni asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak. Asgari ücretin belirlenmesinde genellikle resmi enflasyon oranları gözetilerek karar veriliyor ancak işçi temsilcileri enflasyon verilerinin yanında refah payı; açlık sınırı, yoksulluk sınırı gibi rakamların da gözetilmesini istiyor. İşveren ise piyasadaki üretim ve rekabet koşulları açısından belirlenecek ücretin sürdürülebilir olmasını istiyor.

Asgari ücret şu an bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düşüldükten sonra net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Birleşik Kamu İş asgari ücret için rakam verdi

‘İŞİMİZE GELMEZSE YİNE GİTMEYİZ’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ilk toplantı öncesi Habertürk’ten Bülent Aydemir’e konuştu, klasik mesajını verdi. Asgari ücret rakamına ilişkin henüz hükümet kanadının teklifini görmediklerini belirten Atalay “Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz” dedi.

‘MUHATABIMIZ SENSİN’ DİYORLAR’

Türk-İş’e bağlı iş kollarında asgari ücretli olmadığını hatırlatan Atalay “Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Yarın gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz” ifadelerini kullandı.

‘ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE VER, ELİNİ TUTAN MI VAR?’

Atalay, şu anki koşullarda mevcut asgari ücretin yaşanılır bir ücret olmadığını belirtirken, ücreti belirleme sürecinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Atalay, işverene de bu noktada bir çağrıda bulundu: “Çalışana asgari ücretin üzerinde ücret ver. Elini tutan mı var?!”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanma tarihi belli oldu