Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanma tarihi belli oldu

Yayın tarihi: 9 Haziran 2023 Cuma 7:00 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2023 Cuma 7:29 pm

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ara zammı görüşmek için 13 Haziran’da toplanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran’da toplanacak. Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Dolar bazlı artışı reddeden İTO Başkanı’na göre asgari ücrete ‘makul’ zam oranı

KİM NE DİYOR?

Asgari ücrete yapılacak zam oranı merak edilirken, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin seçim öncesi yaptığı açıklamalarda asgari ücretin yaklaşık 500 dolar olacağını ifade etmişti.

Ancak döviz kuru çok hızlı hareket ettiği için 500 dolar şu an itibariyle 11.730 TL’ye denk geliyor. Kurdaki bu oynaklığın komisyon toplantıları boyunca bu şekilde devam etmesi halinde çok farklı asgari ücret tutarları da gündeme gelebilir.

Bu arada Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, “Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasındaki seviyeyi koruyabilmeliyiz” demişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç ise ‘bölgesel ücret’ talebini yineleyerek “Asgari ücrete ilk 6 aydaki TÜFE kadar zam yapılması makul olacaktır” ifadesini kullanmıştı. Avdagiç dolar bazlı artışı da reddetmişti.

İşte bakanlığın asgari ücret için konuştuğu rakam

Zam sağanağı! Un, ekmek, makarna, su, çay, benzin…