CHP’li belediyenin yolcu taşıma talebi reddedildi

Yayın tarihi: 6 Ekim 2021 Çarşamba 8:05 am - Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 8:05 am

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay Havaalanı’ndan şehir merkezine 24 saat toplu taşıma yapmak için yer tahsis talebi, DHMİ tarafından reddedildi.

Duvar’dan Burcu Özkaya Günaydın’ın haberine göre; Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire’den Toplu Taşıma Müdürü Barış Sümer, genelge değişikliğinin İstanbul’da taşımacılığın belediye elinden çıkarılması için yapıldığını, Hatay’ı da içine alması için 9 ay bekletildiklerini öne sürdü.

İlk olarak 19 Mart 2020 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile Hatay Havaalanı ile Antakya-Defne şehir merkezi arasında 24 saat düzenli taşımacılık için toplu taşıma hattının oluşturulduğunu belirten Sümer, 3 Haziran 2020 tarihinde gerekli tahsis işlemlerinin tamamlanması için de Hatay Havaalanı Müdürlüğü’nden görüş talep edildiğini söyledi. Hatay Havaalanı Müdürlüğü’nün, 1 Temmuz 2020 tarihinde taleplerinin genel müdürlüğe iletildiğini, kendilerine gelecek yazının bekleneceğini söylediğini belirten Sümer, yazının gönderilmesinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen dönüş yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine 15 Ekim 2020 tarihinde DHMİ’ye tekrar bir yazı yazarak, otobüslerin duracak yer tahsisi için görüş talep edildiğini ama üç ay geçmesine rağmen yine cevap gelmediğinin altını çizen Sümer, 26 Ocak 2021 tarihinde DHMİ’ye yer tahsis işlemi talebi için tekrar bir yazı gönderdiklerini söyledi. Sümer, 9 Ağustos 2021 tarihinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde gelen yazıyla taleplerinin reddedildiğini anlattı. Reddedilme gerekçesinde ise “Havaalanlarından şehir merkezlerine Büyükşehir Belediyeleri’nce yolcu taşımacılığı yapabilmesine ilişkin 04.02.2020 tarih ve 2020/3 sayılı genelgenin yürürlükten kalkması ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 29.12.2020  tarih ve 2020/14 sayılı genelgede Büyükşehir Belediyelerinin havalimanlarından yolcu taşımasına ilişkin hükmün yer almaması ve söz konusu araçlara B1/D1 yetki belgelerinin sunulmaması nedeniyle havalimanımızda; bekleme, yolcu indirme ve bindirme işlemlerini gerçekleştirmek için araç park yeri tahsis edilmesi talebiniz uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.

“DANIŞTAY KARARI YOK SAYILDI”

Sümer, UKOME Kurulu’nun havaalanı ulaşımı ile ilgili karar alıp, yer tahsisi talep ettiğinde 2020/3 sayılı eski genelgenin yürürlükte olduğunu, başvuru tarihi göz önüne alındığında 9 ay bekletilip, genelge değişikliğinden sonra kendilerine cevap verildiğine dikkat çekti. Sümer, “Bu karar Hatay’da yaşayan 1,5 milyon kişinin kamu hakkı ihlalidir. Kasti bir şekilde aylarca bekletildikten sonra genelge önümüze çıkarıldı. Bu genelgenin İstanbul özelinde yapıldığını, İstanbul’da havaalanlarından şehir merkezine yolcu taşımamasının belediye elinden çıkarılarak, buradaki ulaşımın bazı kişilere rant sağlamak amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Belli ki, biz başvuru yaptığımızda genelge değişikliğine hazırlanılıyordu ve biz de yapmayalım diye aylarca bekletildik” diye konuştu.
Sümer, bu süreçte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin karara itiraz ederek mahkemeye başvurduğunu, Danıştay’ın yeni yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyleyerek, şunları aktardı: “Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma verilince biz de hemen Hatay İdare Mahkemesi’ne Danıştay kararını örnek göstererek Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün kararının iptalini istedik. Hatay İdare Mahkemesi, Danıştay kararını yok saydı; bizim talebimize ‘gereken şartlar oluşmamıştır’ diyerek ret verdi. Türkiye geneli bir yönetmelik değişikliği olduğu için biz de takip ediyoruz gelişmeleri. Bu işin peşini bırakmayacağız. İnsanların kamu hizmeti alması bir haktır, engellenemez.”

İBB’nin taksi teklifi 9’uncu kez UKOME’de reddedildi