Öğretim üyelerinden AKP’li Bulu’nun rektör atanmasına tepki: Kabul etmiyoruz

Yayın tarihi: 3 Ocak 2021 Pazar 11:59 am - Güncelleme: 3 Ocak 2021 Pazar 2:37 pm

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, daha önce AKP’den Milletvekili Aday Adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun dışarıdan rektör olarak atanmasına tepki göstererek “Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz.” dedi.

2015 seçimlerinde AKP’den Milletvekili Aday Adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Öğrencilerin ‘Kayyum Rektör İstemiyoruz’ diyerek tepki gösterdiği atamaya Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyelerinden de tepki geldi.

Bu sabah bir açıklama yayılanan öğretim üyeleri ‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ dedi.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra ilk kez üniversiteye kurum dışından bir rektör atandığını belirten öğretim üyeleri, “Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır” dedi.

Söz konusu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemeze kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

  1. Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  2. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  3. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversie kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile bu ilkelerin takipçisi olacağız.”

Yandaşa ödül! AKP’li Melih Bulu, Boğaziçi’ne rektör olarak atandı