ABD’de başkanlık seçimi öncesi Ankara’dan lobi atağı

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2020 Pazartesi 9:27 am - Güncelleme: 3 Ağustos 2020 Pazartesi 9:27 am

Yılmaz Polat

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine az bir süre kala Erdoğan Yönetimi lobi şirketlerinin sözleşmelerini yeniliyor.
Lobi şirketler arasında ‘hukuk firmaları’ dikkat çekiyor.

Sözleşmeleri yenilenen ‘Amsterdam & Partners LLP, Greenberg Trauring, Saltzman & Evinch PLLC, ’ adlı hukuk firmaları, ‘FETÖ ve Halkbank’ gibi davaların yanısıra ‘sözde soykırım gibi diplomatik davalarla tutuklu Türk vatandaşların davalarına bakıyor.
Yıllık ‘bir milyon 100 bin dolara’sözleşmesi yenilenen ‘Saltzman & Evinch, PLLC’ adlı hukuk firmasına Saray Sözcüsü İbrahim Kalın’ın avukat kızı Rumeysa Kalın Karabulut’da katıldı.

https://efile.fara.gov/docs/6842-Exhibit-AB-20200629-1.pdf

Türk asıllı Günay Evinch’in (Övünç) kurucu ortağı olduğu hukuk şirketinin internet sayfasında Bilkent mezunu olan Avukat Karabulut foreign attorney-yabancı avukat) olarak görev yapıyor.

http://www.saltzmanevinch.com/ap-rumeysa.php

Günay Evinch kısa adı TASC olan ‘Turkish American Steering Committee -Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin eş başkanlığını da yapıyor.

https://myemail.constantcontact.com/TASC-January-2019-Newsletter.html?soid=1127854262846&aid=RPQXPGj8A9w

Greenberg Trauring hukuk şirketiyle de ‘bir milyon 538 bin dolara’ sözleşme yenilendi.

https://efile.fara.gov/docs/5712-Exhibit-AB-20200530-49.pdf

AKP yönetimi Başkan Trump’ın yakın arkadaşı, Rıza Sarraf’ın avukatlığını da yapan New York eski Belediye başkanı Giuliani’nin çalıştığı hukuk firması (Greenberg Trauring) ile bir süredir çalışıyor.

Erdoğan Hükümeti’nin 2015 yılında ABD’de ‘FETÖ’ye karşı hukuki bir süreç başlatmak için kiraladığı ‘Amsterdam & Partners LLP’ adlı hukuk firmasıyla da sözleşme yenilendi.

ABD Adalet Bakanlığı, (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) FARA’ya kayıtlı ülkelerin yer aldığı listenin ‘Türkiye’ bölümüne basın kuruluşu olmasına rağmen TRT’yi de eklemişti.

ABD Adalet Bakanlığı , Washington’da ofis açan TRT World Televizyonu’nun siyasi kimliği bulunduğu gerekçesiyle lobi faaliyetleri yapan kurumlar statüsünde kayıt yaptırmasını istemişti.

https://efile.fara.gov/docs/6780-Exhibit-AB-20200312-1.pdf

Kongre’ye gönderilen 2018 yılı raporunda, AKP Yönetimi’nin ABD’de ‘siyasi, askeri , ekonomik ve tanıtım’ politikaları için 14 lobi şirketine yaklaşık 8 milyon dolar ödediği bilgisine yer veriliyor.