ABD Dışişleri Bakanlığı: Türkiye’de yolsuzluk endişe kaynağı olmaya devam ediyor

Yayın tarihi: 4 Aralık 2023 Pazartesi 9:16 am - Güncelleme: 4 Aralık 2023 Pazartesi 9:16 am

Haber: Yılmaz Polat-TELE1 Washington Temsilcisi 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ‘Doğrudan dış yatırıma yönelik politikalar’ başlıklı 2023 yılı raporunda, ‘Türkiye’de yolsuzluğun hala bir endişe kaynağı olmaya devam ettiği bildirildi.

Kısa adı DFC olan Dışişleri Bakanlığına bağlı ‘U.S. International Development Finance Corporation- ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’ tarafından hazırlanan raporda, ‘Devlet yetkilileri tarafından gerçekleştirilen suiistimal ve yolsuzluk iddialarını soruşturmaya ve cezalandırmaya yönelik hükümet mekanizmaları yetersiz kalıyor ve cezasızlık bir sorun olmaya devam ediyor’ deniyor.

13 başlık altında Türk ekonomisinin fotoğrafının çekildiği raporun ‘Yolsuzluk’ başlıklı bölümünde,’ Prensipte bağımsız olmasına rağmen yargı, büyük yolsuzluk davalarının soruşturulması ve kovuşturulması da dahil olmak üzere, hükümetin ve özellikle yürütme organının müdahalesine maruz kalmaya devam ettiği’ anlatılıyor.

“KARA PARA AKLAMA VE TERÖR FİNANSMANI”

ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu raporunda, Türkiye’nin ‘Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF), ‘kara para aklama, terörün finansmanı ve kitle imha silahların yayılmasına ilişkin finansmanla mücadeleye yönelik eksiklikler nedeniyle ‘gri listede’ bulunduğu hatırlatılıyor.

‘Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun yolsuzlukla mücadeleden sorumlu olduğu hatırlatılan raporda,’ Eleştirmenler, hükümet yetkililerinin, özellikle büyük kamu inşaat projeleri için, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakın olan firmalara büyük ihaleler vermeye devam ettiğini iddia ediyor, ‘Türk mevzuatı rüşveti yasaklıyor ancak uygulama eşit değil’ diyor. Raporda.’ şeffaf olmayan kural koyma ve yasama süreçlerinin, 2022’de tüm yatırımcılar için riskleri artırdığına’ dikkat çekiliyor.

Raporda Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmek için özetle şu görüşler savunuluyor:

‘Türkiye’nin makroekonomik temellerini istikrara kavuşturacak adımlar atması gerekiyor; uluslararası ticaret kurallarının uygulanmasının iyileştirilmesi; yargı kararlarının şeffaflığını ve zamanında infazını sağlamak; politika konularında yabancı yatırımcılarla etkileşimin arttırılması; Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi teşvik etmek için tutarlı para ve mali ekonomi politikaları uygulamak.

Türkiye’nin ayrıca yatırımcılar için istikrarı ve öngörülebilirliği artıracak diğer ekonomik önlemleri de hayata geçirmesi gerekiyor: istikrarlı bir bankacılık sektörü, daha bağımsız para politikası, daha sıkı mali kontroller, kayıt dışı ekonominin boyutunu küçültme çabaları, işgücü piyasasının esnekliğinin artırılması, işgücü becerilerinin iyileştirilmesi halinde yatırım ortamı potansiyeli artacaktır.’

Erdoğan yönetiminin küresel finans danışmanı Yahudi ağırlıklı şirket

Kaynak: TELE1