‘Yetkili Öcalan’ tartışması! Demirtaş’ın ifadesinin tam metni paylaşıldı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2022 Pazartesi 10:55 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2022 Pazartesi 10:55 pm

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani davasındaki savunmasında ‘Çözüm için yetkili Öcalan” dediği iddia edildi. Demirtaş’ın basın tanışmanı Zınar Karavil’in sözlerin çarpıtıldığını açıklamasının ardından avukatlar  ifadenin tamamını paylaştı.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 6 Eylül’de  SEGBİS ile verdiği ifadesinde, “Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” dediği öne sürüldü. Partisinin sitesinde de aynı ifadelere yer verildi. Demirtaş’ın basın danışmanı Zınar Karavil, aynı gün üçiersinde açıklama yaparak, “Sözleri haberleştirilirken acele edildiğinden Demirtaş’ın sözlerinin bağlamından koparıldığını” dile getirdi. Demirtaş’ın avukatları savunmanın çözümünü paylaştı

Avukatlar yaptıkları yazılı açıklamada, “HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 6 Eylül 2022 tarihinde katıldığı Kobani Davası duruşmasındaki savunması, basına yansıyan haberlerde hatalı aktarılmış, bu konuda basın danışmanı ile kendisi açıklama yapmışlardı Söz konusu açıklamalarda, Demirtaş’ın savunmasının SEGBİS tam çözümünün, mahkeme tarafından hazırlandığında paylaşılacağı da belirtilmişti. Sayın Demirtaş’ın savunmasının SEGBİS tam çözümü mahkeme tarafından hazırlanmış ve dava dosyasına girmiştir.” denildi.

Demirtaş’tan ‘Öcalan’ düzeltmesi

Açıklamada şunları kaydedildi:

“Sayın Demirtaş, ilgili bölümde tam olarak şunları söylemiştir:

Kürt sorunu aynı zamanda bir sınıfsal sorun, bu yüzden bir sınıfsal sorundur. Emperyalizmle, kapitalizmle doğrudan ilintili olduğu için. İkincisi Kürt’ün kendisi emekçidir, yoksuldur, işsizdir, emek sömürüsü altındadır. Bu yönüyle de bir sınıf meselesidir. E Türk’ün de kendisi yoksuldur, işsizdir, açtır. Bu döngüyü, bu kısır döngüyü, bu paradoksu cesur birilerinin çözmesi lazım. Siyasetin de bir nevi buna cesaret göstermesi lazım.

Neyini feda edecek? Yeri geldiğinde canını feda edecek. Öldürülmekten, hapse atılmaktan korkmayacak. Koltuğundan feragat edecek. Makamından mevkisinden, parasından pulundan, evladından anasından babasından.

Başka türlü Türkiye’yi düze çıkaramayız. Korkak siyasetçilerle, kaypak siyasetçilerle Türkiye düze çıkamaz. Kim olursa olsun, hangi partiden olursa olsun açık söylüyorum, iktidar muhalefet fark etmez, benim partim dahil. Fedai siyasetçiler gerekir fedai. Kendini feda edecek. Bu dönem için feda edecek. Hiçbir beklentisi olmayacak. Diyecek ki, “Ben resmi olarak 1071’de Alparslan’ın Malazgirt’ten Anadolu’ya girişiyle tanışmış Kürt ve Türk halkının o günden bugüne kurmaya çalıştığı güçlü kardeşlik bağlarını Cumhuriyetin yüzüncü yılında bozulmayacak şekilde tescilleyecek bir siyaset yapacağım” demesi lazım.

İşte bunun için fedailik gerekir. Eleştirilmeyi göze almanız lazım, kendi mahallenizden kovulmayı göze almanız lazım, hapse atılmayı göze almanız lazım, terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Biz bunları göze alıyoruz. Ben bunları göze aldım, almaya da devam ediyorum.

“ÖCALAN BU KONUDA ETKİLİDİR”

Şiddete karşıyım. Silaha karşıyım. Bugün PKK’nin silah bırakmasını istiyorum. Halen görüşlerimin arkasındayım Ama yolunu, yöntemini de öneriyorum. Diyorum ki, Abdullah Öcalan bu konuda etkilidir. Görüşme olmalı. Açık, şeffaf Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu özgüvenle yapmalı, PKK’ye silah bıraktırmalı.”