Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu‘nun 3 davadan aldığı cezaları onadı, 2 davayı ise düşürdü. Karara sosyal medyadan tepki yağdı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na yönelik cezalarla ilgili kararını açıkladı. Kaftancıoğlu’na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onandı. Yargıtay, Kaftancıoğlu’na 2 ayrı suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Gazeteci İsmail Saymaz, Cana Kaftancıoğlu’na verilen bu cezalarla birlikte siyaset yasağı da getirildiğini duyurdu. Yargıtay kararına tepki yağdı. Sosyal medyada ‘#CananKaftancıoğluYalnızDeğildir’ etiketiyle paylaşımlar yapıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu karar sonrası sosyal medya hesabından “Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın” çağrısını yaptı.

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu: Hakkında verilen haksız ve hukuksuz kararın ardından @Canan_Kaftanci’nu arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin! Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız. Adalet mekanizmasını muhalefeti susturmak için kullananlar da, buradan siyasi bir kazanç devşireceğini zannetmesin! “Adalet bir gün herkese lazım olur.”

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, partisinin Canan Kaftancıoğlu’nun cezalarının onanması hakkında yaptığı basın açıklamasını alıntılayarak, ” Dünün mağdurlarının, bugün mağrur olduğu bu ucube sistem, Türkiye’yi daha fazla taşıyamaz. O sandık gelecek, bu vesayet bitecek. #AzKaldı…” dedi.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz. Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız.

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu: Yargı, Sn. Kaftancıoğlu kararı ile demokratik siyaseti hedeflemiştir. Siyasete göz dağı vererek, seçim sürecini etkilemek isteyenleri uyarıyorum: 90’ların yargıyı araçsallaştıran vesayetçi anlayışı ile iktidarda kalamazsınız. Ayarını bozduğunuz kantar, gün gelir sizi de tartar!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu karara tepki göstererek, “Destek için yanına gidiyorum” dedi. İmamoğlu, “CHP İl Başkanımız @Canan_Kaftanci İstanbul’daki değişimi birlikte adımladığımız yol arkadaşımdır. Bu kararı siyasi buluyor ve kınıyorum. Başkanımızın yanındayım. Destek için yanına gidiyorum.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Sn. @Canan_Kaftanci’ya verilen cezalar ne hukuken ne de vicdanen kabul edilebilir. Elbet bu devran dönecek. Üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün galip geleceği günler yakın.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Bir saat adaletle hükmetmek, bin sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.” Sn. @Canan_Kaftanci ’na verilen karar vicdanlarda hukukun değişmez evrensel ilkeleriyle değil, maalesef siyasetle yer etti. Hukuk haktır. Gençlerimize bırakacağımız en büyük miras adaletle hükmetmektir.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başararır Twitter’dan “Türkiye’de yargı tüm kurumlarıyla iflas etmiştir! Bizler seni bu adaletsiz düzene teslim etmeyeceğiz!” paylaşımında bulundu.

TELE1’e konuşan CHP’li Mahmut Tanal’a “Kaftancıoğlu kararı intikam almaya yönelik. İstanbul’un intikamı alınıyor” derken, CHP’li Muharrem Erkek ise “Canan Kaftancıoğlu il başkanlığına seçildikten iki gün sonra soruşturma başlatıldı. Hepsi ifade özgürlüğüm kapsamında” ifadesini kullandı.

Karara ilişkin siyasilerin Twitter paylaşımları şöyle:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: CHP İl Başkanımız Kaftancıoğlu İstanbul’daki değişimi birlikte adımladığımız yol arkadaşımdır. Bu kararı siyasi buluyor ve kınıyorum. Başkanımızın yanındayım. Destek için yanına gidiyorum

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Bu karar hukuksuzdur. Siyaseten yenemediğini masa başında cezalandırma operasyonudur. Tüm kadrolarımızla İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nun yanındayız

İYİ PARTİ’DEN YAZILI AÇIKLAMA

“CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu hakkında, yargı bir karar vermiştir. Ancak, verilen kararın zamanlamasından niteliğine kadar, bu kadar tartışılıyor olması bile, asıl tehlikeye, yani yargıya olan güvenin sarsıldığına işaret etmektedir.”

“İYİ Parti olarak; Fikrine katıldığımız ya da katılmadığımız tüm vatandaşlarımızın, adil yargılanma hakkını, Adaletin ve demokrasinin tam ve kamil uygulanması mecburiyetini savunmaya devam edeceğiz. Millet iradesinin görevi verdiği günden itibaren de, Cübbelerdeki düğmeleri söküp atacak, Türk adaleti üzerine düşen gölgeleri ortadan kaldıracağız.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen “cezayla” ilgili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma duygularımızı ilettim. Saray saldırılarına karşı yanlarında olacağız ve omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.

HDP’li Filiz Kerestecioğlu: Kendisini ilk Toplumsal Bellek Platformu aileleriyle röportaj yaptığım zaman tanıdım ve dost bildim. Mücadeleci, örgütleyici bir kadını zalimler asla gözden kaçırmaz! Ama zulümle abad olamayacaksınız. Bu ülkeyi kadınlar birlikte aydınlığa çıkaracağız. Geçmiş olsun Canan Kaftancıoğlu.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı: Türkiye’yi devraldıkları noktadan geriye götürmeye yemin etmiş gibi davranan bu iktidar ilk seçimde gidecek inşaallah. Canan Kaftancıoğlu’na yönelik ceza onama kararı tüm muhalefeti sindirmeye yönelik bir adımdır. Bu günleri mutlaka geride bırakacağız.

CHP’li Muharrem Erkek: Canan Kaftancıoğlu il başkanlığına seçildikten iki gün sonra soruşturma başlatıldı. Hepsi ifade özgürlüğüm kapsamında.

CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam: İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu iktidar tarafından susturulmak istenmektedir. Hukuku siyasetin sopası haline getirenlerle sandıkta hesaplaşacağız. Ülkemize adaleti elbirliği ile getirecek; bu kirli dönemi kapatacağız.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: Hak, Hukuk, Adalet!!! Yılmak, Yok! Durmak Yok!

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu: Talimat yargısının ısmarlama kararıyla İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’nu yıldırmaya çalışanlara sözümüzdür: Sizin tehditleriniz bize sökmez. Hiç kimse merak etmesin; hep birlikte, omuz omuza bu çürümüş Saray düzenini yıkacağız. Yanındayız başkanım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztünç: İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu’na verilen ceza ne hukuki ne de vicdanidir, tamamen siyasidir. Bu başta muhalifler olmak üzere halka gözdağı vermeye yönelik bir karardır. Ama şunu kimse unutmasın hiçbir CHP’li korkmayacak, yılmayacak, sinmeyecek…

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Lanet olsun siyasetinize de adaletinize de yargınıza da! Ortak mücadelemizle adalet ve demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz.

Sol Partili Alper Taş: Gezi davası tutuklamaları, Kobani davası tutuklamaları şimdi de sevgili Canan Kaftancıoğlu’na ceza. Bu saldırı hepimize… “ Ya hep beraber ya hiçbirimiz” Örgütlü kötülüğü örgütlü iyiliği hep beraber örgütleyerek yeneceğiz.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu: Canan Kaftancıoğlu’na verilen haksız cezaya karşı demokratik siyaseti savunacağız. Az kaldı, bu zorbalıklara son verecek, hukuk devletini tesis edeceğiz.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Arsız kendini güçlü sanınca, Haklıyı suçlu çıkarmaya kalkarmış. Hem arsızlığa, Hem de hukuksuzluğa karşı dimdik ayakta duracağız.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: CHP İst.İl Bşk. Sn. Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasını yargıtayın onaması ve getirilen siyasi yasak hukuka aykırıdır! @Canan_Kaftanci AKP’nin tek adam rejimine hizmet ve korku iklimi yaratmak için verilen bu kararı şiddetle kınıyorum. Muhalefeti korkutamayacaksınız!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin: Gücü elinde bulunduranların hukuku sopa olarak kullanmalarına karşıyız. Canan Kaftancıoğlu‘nun, siyasi görüş ve parti faaliyetlerinden dolayı baskı görmesi ve haksızlığa uğraması kabul edilemez. Çare tam demokrasi. Çare katıksız hukuk devleti.@Canan_Kaftanci

İYİ Parti’den Kaftancıoğlu’na verilen ceza kararına ilişkin açıklama

Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezalar onandı