Mali Eylem Görev Gücü’nün (The Financial Action Task Force (FATF) önümüzdeki ay önemli bir toplantısı var. FATF Genel Kurulu toplanacak ülkelerin durumunu görüşecek.
Merkezi Paris'te bulunan ve OECD'ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı FATF, Türkiye’yi, ‘sistemik yaptırımlardan kaçınma, kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili endişeler’ nedeniyle Kasım 2021'de ilk kez ‘gri listeye’ almıştı.
Mali Eylem Görev Gücü, bir yıl sonra Türkiye'nin kara para aklama ile mücadele politikalarında, bankalar, altın ve değerli taş tüccarları dahil yüksek riskli sektörleri denetlemesinde ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik muamelesinde ‘ciddi’ eksikliklerin devam ettiği sonucuna varmıştı.
Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'yi terörün finansmanı konusundaki kovuşturmasını artırmaya IŞİD ve El Kaide gibi BM tarafından belirlenen terör örgütlerine karşı davalara öncelik vermeye çağırmış ama bir gelişme olmadığı için listede tutmaya devam etti.
Gri Liste, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Bu listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme taahhüdünü takvime bağlayarak, gerekli adımları atarsa, listeden çıkarılıyor. Gri listeden çıkmak mümkündü ama AKP Hükümeti ciddi bir çalışma yapmadı.
Listeden çıkmak çok önemli. Uluslararası finans kurumları bu listeyi dikkate alırlar. Gri liste Türkiye’ye dış yatırımları önemli ölçüde etkiledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF Genel Kurulu’na hazırlanmak için, kripto para konusunda bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini söylemişti. Ancak şimdiye kadar bir düzenleme yapılıp TBMM’ye gönderilmedi.
Bu ay içinde yasanın TBMM’ye gönderileceği söyleniyor. Düzenlemenin içeriği de henüz belli değil. Kara para aklama ve terör ve suç örgütlerinin finansmanı için yapılan düzenleme ‘gri’ listeden çıkmak için büyük önem taşıyor. Listeden çıkmak için sadece bu düzenlemeler de yeterli değil, ‘Hukuk ve Adalet’de önemli.
Yani ‘çıkış’ garanti değil..