Türkiye AKP-MHP iktidarına kırmızı kart gösterdi

Yayın tarihi: 1 Nisan 2024 Pazartesi 3:03 am - Güncelleme: 1 Nisan 2024 Pazartesi 9:18 am

Haber: Ceren Ural

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sandıktan birinci parti çıkarak seçimin net kazananı olurken, seçmen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘İktidara sarı kart gösterin’ çağrısına kulak vererek Cumhur İttifakı’na adeta kırmızı kart gösterdi.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 1977 yılında yapılan seçimlerden beri ilk defa sandıktan birinci parti olarak çıktı. Öte yandan Yeniden Refah Partisi de AKP’nin kalesi Şanlıurfa ve Yozgat’ta zafere ulaştı ve yurt genelinde yüzde 6 oya ulaştı. Seçime tek başına giren İYİ Parti ise büyük hüsran yaşarken, ülke genelinde oy oranı yüzde 3’e kadar düştü. Meral Akşener için ise istifa çağrıları yapıldı. Zafer Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ise beklentinin çok altında kaldı. DEM Parti ise doğu ve güneydoğuda önemli il ve ilçeleri kazanırken, batıda oy oranında büyük düşüş yaşadı.

ÖZGÜR ÖZEL’İN GÖZLERİ DOLDU

CHP Genel Başkanı Özgür Özel seçim sonuçlarıyla ilgili CHP Genel Merkezinde değerlendirmelerde bulundu. Konuşması sırasında gözleri dolan Özel “CHP artık başının üzerindeki yüzde 25’lik tavanı kırmıştır” dedi.

Özgür Özel: CHP yüzde 25’lik tavanı yıktı

EKREM İMAMOĞLU’NDAN BÜYÜK ZAFER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kutlama yapan coşkulu kalabalığa seslenmek için Saraçhane’ye geldi. İstanbul’un mesajını verdiğini söyleyen İmamoğlu, “Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi bugün itibarıyla tam yol ileri demiştir. Bugün millet kazandı” dedi.

Saraçhane’deki zafer konuşmasında İmamoğlu’ndan ‘vesayet’ vurgusu

MANSUR YAVAŞ EZDİ GEÇTİ

Yerel seçimlerde Ankara‘da CHP adayı ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş rekor oyla 5 yıl daha göreve seçildi. Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve parti teşkilatlarına teşekkür etti.

Mansur Yavaş Ankara’da ezdi geçti

YENİDEN REFAH PARTİSİ ( YRP ) ÜÇÜNCÜ PARTİ OLDU

Kesin olmayan sonuçlara göre Yeniden Refah Partisi (YRP) 1 büyükşehir belediyesi, 1 il Belediyesi, 38 ilçe belediyesi, 20 belde belediyesi olmak üzere 60 belediye kazandı. AKP’nin kaleleri Yozgat Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni alan YRP oy oranını yüzde 6.09’a yükselterek Türkiye’nin 3. partisi oldu.

Yeniden Refah AKP’yi kendi kalelerinde vurdu!

İYİ PARTİ’DE BÜYÜK ÇÖKÜŞ

Seçimlere tek başına giren İYİ Parti’nin oyları eridi. Kesin olmayan sonuçlara göre İYİ Parti oyu yüzde 10’dan yüzde 3.7’ye düştü. Toplamda ise 5 milyondan 1 milyona düştü.

KAYYUM POLİTİKASI ÇÖKTÜ

2019 yerel seçimlerinin ardından kayyum atanan il, ilçe ve beldelerde seçmenler sandığa gitti. Sandıktan çıkan bilgilere göre çoğu il, ilçe ve beldelerde seçim sonucunu DEM Parti önde götürdü.

Kayyum atanan belediyeler DEM Parti’ye geçti

BURSA YILLAR SONRA CHP’YE GEÇTİ

AKP’nin girdiği ilk seçimden beri kazandığı Bursa’da oyların yüzde 80’inden fazlası açıldı. CHP’nin adayı Mustafa Bozbey birinci sırada çıktı.

AKP yıllar sonra Bursa’yı kaybetti

DEPREMİN VURDUĞU ELBİSTAN CHP’YE GEÇTİ

Kahramanmaraş depreminden büyük etkilenen Elbistan ilçesinde sandıkların tamamı açıldı. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre CHP Elbistan’da zafer kazandı.

Elbistan yıllar sonra el değiştirdi: CHP önde

Kaynak: HABER MERKEZİ