Türk lirasındaki erime durdurulamıyor! Dolar TL yeni güne rekorla uyandı

Yayın tarihi: 14 Şubat 2024 Çarşamba 10:04 am - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 10:20 am

Türk lirasının dolar karşısındaki kan kaybı hızlandı. Dolar/TL güne 30 lira 89 zirvesinde başladı. Anlık olarak dolar TL kuru 30 lira 74 lira seviyesinden işlem görüyor.

AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türk lirası döviz kurları karşısında hızla eridi. Yurttaşlar ise enflasyon canavarına yem edildi.  2023 Genel Seçimleri öncesi Merkez Bankası’nın arka kapısından yapılan satışlarla baskılanan dolar TL kuru seçimlerin ardından serbest bırakıldı. Rekor seviyeleri hızlı bir şekilde geçen dolar TL kuru 30 lira bandını sadece 8 ayda aştı.

Herkes konuşur AKP yapar! Benzin fiyatı 45 liraya dayandı

Dolar TL kuru yeni güne 30 lira 89 ile tarihi zirveden başlamasının ardından 30 lira 74 kuruş seviyelerine kadar düştü.

Euro TL kuru ise 33 lira 15 kuruştan güne başlamasının ardından 32 lira 96 kuruşa kadar geriledi.

NAS İNADI TL’Yİ ERİTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı. ve 23 lira bandına kadar ulaştı.

Türkiye’de 2023 Genel seçimlerine kadar bu düşük faiz stratejisi uygulandı. Bu stratejinin en büyük mimarı ‘Ben ekonomistim’ , ‘Nas var Nas’ , ‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur’ ve ‘Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek’ diyen AKP’li Recep Tayyip Erdoğan seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde yüzleri değiştirdi ve düşük faiz politikasına geçti. Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığına atanması Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanması sonrası ekonomi yönetimi faizi 8 kere arttırdı. Seçimlerden önce yüzde 8,5 olan politika faizi seçimlerin ardından yüzde 45’e yükseltildi.

Genel Seçimlere 19 liralık bir dolar TL kuru ve yüzde 8.5’lik faiz oranıyla giren Türkiye’de seçimlerin ardından sil baştan yazılan ekonomi politikasından da beklenen verim alınmadı. Enflasyon oranının TÜİK’in açıkladığı verilerden fazla olduğu, ENAG ile TÜİK’in enflasyon oranlarının tutmadığı bir ortamda resmi verilere göre bile yüzde 64.86 olan enflasyonun karşısında faiz yüzde 45’e kadar yükseltildi. Arka kapıdan döviz satışı baskısının da azaltılmasıyla  dolar TL kuru rekor üstüne rekor kırarak 30 lira bandını aştı.

Kaynak: TELE1