Türk lirasında kayıp yüzyılı! Dolar, euro ve altından üçlü zirve

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 11:06 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 11:06 am

Türk lirasındaki erime tarihin en kritik seviyesine ulaştı. Dolar, euro, altın her yeni güne bir rekorla başlıyor. Dolar yeni haftanın ilk işlem gününe 26,25 liradan başlarken, euro ise  29,71 lira seviyesinden başladı. 29,71 lira seviyesi euro için yeni bir rekor oldu. Gram altın ise bin 651 lira ile tarihi zirvesini yeniledi.

AKP iktidarının politikalarındaki yanlışlıklar Türkiye ekonomisini alt üst ederken tek adam rejimine girilmesinin ardından Türk lirası hızla değer kaybetti. Tek adam rejiminin ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi olan 25 Haziran 2018 seçimlerinde 4,68 lira bandında bulunan dolar TL kuru aradan geçen 5 yılda 26,25 liraya kadar fırladı.

DÖVİZ VE ALTINDA SON DURUM

AKP iktidarının sıcak para arayışı devam ederken seçim sonrası serbest bırakılan döviz kurları da tırmanışını sürdürüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu olan 28 Mayıs öncesi 19 lira bandından işlem gören dolar TL kuru seçimin ardından 26 lira bandında ulaştı. Dolar TL kuru 17 Mayıs haftasına da yüksek   seviyeden başlayarak 26, 25 lira seviyesinden başladı.

Euro kuru ise 28 Mayıs öncesinde 21 lira bandından işlem görürken seçimlerin ardından 29 lira bandını aştı. 30 lirayı zorlayan euro 29,71 liradan alıcı buluyor.

Yatırımcıların güvenli liman olarak tanımladığı gram altın ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan bin 651 liradan işlem görüyor.

FATURA YİNE HALKA KESİLDİ

Ekonomik krizin gölgesinde girilen genel seçimlerde AKP yeniden birinci parti AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Döviz kurlarında yaşanan hızlı artış nedeniyle Türkiye’de enflasyon oranı yapılan oyunlara rağmen tutulamadı. 2023 Genel seçimlerine  girerken dövizdeki artışı frenlemek isteyen iktidar Merkez Bankası’nın arka kapısından döviz satmaya başladı. Arka kapıdan satılan dövizler TL’nin erimesinin önüne geçemedi. Merkez Bankası’nda para boşalması nedeniyle  AKP iktidarı seçim sonrası sıcak para arayışına girdi. Kasayı yeniden en azından seçim öncesi seviyesine getirmek isteyen AKP iktidarı faturayı her zaman olduğu gibi yine halka kesti. Vergilere yapılan zamlar yurttaşın en temel haklarını dahi etkilemeye başladı. Önceden gece yarısı kararlarıyla yapılan atamalar yerini gece yarısı tek imzayla yayınlanan kararnamelerle gelen zamlara bıraktı. Cumartesiyi pazara bağlayan gece AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla benzin ve motorinin ÖTV oranlarına 5 lira zam geldi.   Zammın ardından benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV 7,05 TL’ye yükseltildi. Benzin 28 TL’den 34 TL’ye, motorin 26 TL’den 32 TL’ye yükseldi.

Ekonomistler akaryakıta gelen zamların pazar fiyatlarından, giyime, konuttan ulaşıma her alanda kendini göstereceğini ve enflasyonun hızla artacağını belirtti.

İşte AKP’nin Türkiye yüzyılı! Benzin ve motorine 6 lira zam