TKP Genel Sekreteri Okuyan: Arama çalışmaları erken başlasaydı can kaybı düşerdi

Yayın tarihi: 9 Şubat 2023 Perşembe 1:09 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2023 Perşembe 1:09 pm

TKP, Hatay‘daki afet bölgesinde yardım merkezi oluşturdu. Eğitim, gıda, ısınma, sağlık gibi alanlarda depremzedelere destek verdiklerini belirten TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, “Giderek daha da organize olduk. Yardımlar kesintisiz geliyor buraya. Hem sağlık, hem gıda, hem de ısınma desteği veriyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarstı. 10 ilde yıkıma neden olan depremin ardından yaşanan gelişmeleri takip edip, anbean aktaran TELE1 muhabiri Hazal Güven, Hatay’daki afet bölgesinde mikrofonunu Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan’a uzattı.

Bölgede depremzedelere yönelik gıda, sağlık ve ısınma yardımında bulunduklarını belirten Okuyan, şunları söyledi:

“BURADA BİR YARDIM MERKEZİ OLUŞTURDUK”

“Buraya ilk organize gelen ekip bizim partili arkadaşlarımız oldu. Depremden hemen sonra yola çıktılar. Hemen organize oldular. Türkiye’nin değişik yerlerinden topladığımız yardımların bir kısmı buraya geliyor. Giderek daha da organize olduk. Yardımlar kesintisiz geliyor buraya. Hem sağlık, hem gıda, hem de ısınma desteği veriyoruz. Bazı arkadaşlarımız ise arama-kurtarma çalışmalarına katıldılar. Rotasyonla yorulan arkadaşlarımızı dinlendiriyoruz. Buradan yakın mahalle ve ilçelere ekipler yolluyoruz. Burayı bir yardım merkezi olarak oluşturmuş durumdayız.”

CHP Hatay Defne İlçe Başkanı: Cesetleri çukurlara gömüyoruz

“ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI ERKEN BAŞLASA CAN KAYBI SAYISI DÜŞERDİ”

“Örgütlü hareket etmeyi unutmuş bir toplumdan söz ediyoruz. Burada değişik kurumlar, kamu kurumları, askerler, insanlar ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Burası şov yeri değil. Burası vicdan rahatlatma yeri değil. Buradaki herkesin bir işlevi olması lazım. Biz örgütlü davranış geliştiren bir partiyiz. Dolayısıyla İzmir depreminde de böyle bir görüntü ortaya çıkmıştı. Bu rastlantı değil. Neden devlet yapamadı bunu? Bir kere deprem organizasyonu önceden planlanması, her şeyin belli olması lazım. Bu konuda muazzam bir boşluk olduğu ortaya çıktı. Bunun temel nedeni siyasi iktidarın bilimle kavgası olmalı. İkincisi piyasa ekonomi dediğimiz şey, kaynakları sağlıklı ve merkezi olarak kullanmayı engelliyor. Buradaki arama kurtarma çalışmaları düzgün başlasaydı can kaybı sayısı düşerdi. Bütün iş makineleri devletin elinde olsaydı bu sağlanırdı. Ama bu iş makinelerinin çok büyük bir kısmı özel sektörde. Bütün temel şeylerin derhal devletleştirilmesi lazım.”

TELE1 afet bölgesinden aktarıyor! “Elbistan’da kabus devam ediyor”

“BURADA HER ŞEYE İHTİYAÇ VAR”

“Biz burada sınırlı kaynaklarla çok büyük bir organizasyon yaptık. İnsanlar şunu biliyor: TKP burada siyasi parti faaliyeti yürütmüyor. Biz insanlarla birlikte bir dayanışmayı örgütlüyoruz. İnanılmaz yardım geliyor buraya ve ‘Bir tek size güveniyoruz’ diyorlar. Biz bu yardımları tek başımıza toplamıyoruz. TKP’nin gösterdiği örgütlülük ve beceri üzerine geliyor insanlar. Battaniyeye çok ihtiyaç var. Gıda malzemesine ihtiyaç var. Her şeye çok ihtiyaç var. Ciddi anlamda malzeme var elimizde ama hemen bitiyor.”

Adıyaman’da TELE1 ekibi son durumu bildirdi: Hala yiyecek yemek yok

“YİNE O ŞİRKETLERİ ZENGİN ETMEYE KALKMASINLAR”

“Artık enkazın altındaki insanlardan çok umutlanmamamız gerekiyor. Geceleri çok soğuk oluyor. Dolayısıyla ne yazık ki birçok binanın tamamı enkaz altında kaldığı için arama çalışması dahi yapılmıyor. Ne yazık ki insanlarımız orada kaldılar. Dolayısıyla bu kent bir noktadan sonra taşınmak zorunda buradan. Kimse bu dönemde bunlar konuşulmasın demesin. Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için konuşmalıyız. Yine o inşaat şirketlerini zengin etmeye kalkarlarsa bu halkın öfkesini onların üzerine yıkarız. Bu şirketleri zengin etmeye kalkmasınlar. ”

Çocuğunu enkazdan çıkarmak isteyen kadın iş makinası önüne yattı

TELE1 Hatay’dan bildirdi! ‘Burada kaos hakim’

Kızının enkazdan çıkarılmasını bekleyen depremzede: 48 saatte 48 bin kez öldük! Nerede devlet?