Tıp profesöründen tepki çeken MS makalesi! Nedeni ‘Allah’ın cezası’, çözümü ‘doğaüstü sebepler’ eğitimi

Yayın tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma 8:08 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2024 Cuma 8:08 pm

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Hüsnü Çaksen’in makalesindeki ifadeler gündem oldu. Profesörün MS hastalığına ilişkin kaleme aldığı makalede, hastalık için ‘Allah’tan gelen ceza’ tanımlamasının yapıldığı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hüsnü Çaksen’in, Alman tıp ve bilim yayıncısı Thieme’de yayınlanan makalesindeki MS hastalığıyla ilgili skandal ifadeler dikkat çekti. Çaksen’in makalede, hastalığın nedenini ‘Allahtan gelen ödül, sınav ya da ceza gibi doğaüstü sebepler’ olarak nitelendirdiği, çözüm olarak da sağlık personellerinin ‘dini bağlamlı doğaüstü sebepler’ konusunda eğitilmesini önerdiği görüldü.

Makalenin ilgili yerinde, “Sonuç olarak, pek çok MS hastasının hastalıklarının sebebini, dünyadaki pek çok kültürdeki dini bağlamla doğaüstü nedenlere bağladığını vurgulamak isteriz. Tepkilerinden korktukları için bu inancı sağlık profesyonelleriyle paylaşmadılar. İkinci olarak, bu her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanamasa da bazı MS hastalarındaki hastalığın temel sebebinin Allah’tan gelen bir ödül, sınav ya da ceza gibi doğaüstü sebepler olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz. Üçüncü olarak, kader, Allah’ın isteği ve Allah’tan gelen bir ödül ya da test gibi doğaüstü sebeplere inanan pek çok MS hastası psikososyal, zihinsel ve manevi olarak huzur ve rahatlık buldu. Dolayısıyla, sağlık profesyonellerinin dini bağlamlı doğaüstü sebepler konusunda eğitilmesi ve MS hastalarının doğaüstü inançlarını sağlık hizmetleri profesyonelleriyle konuşma konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Profesörün makalesi sosyal medyada tepki topladı.

Kaynak: TELE1