Tele1 TV ve Halk TV’ye ekran karartma cezasına tepki yağıyor

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 4:38 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 7:29 pm

RTÜK’ün TELE1 Tv ve Halk Tv’ye 5 günlük ekran karartma cezası verilmesi kararı tepkiyle karşılandı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ karar hakkında “Bu Abdülhamit sansürüdür. RTÜK bağımsız değil, iktidarın sopası haline gelen politikleşmiş bir kurumdur. Hiçbir despotluğa boyun eğmeyeceğiz” dedi. Kararı duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün ‘bel kemiği’ kırılmıştır” ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının muhalif kanalları susturma sopası olarak kullandığı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) TELE1 Tv ve Halk Tv’ye 5 günlük ekran karartma cezası verdi.

Yandaşı bekleyen RTÜK, TELE1’i beklemedi! Jet soruşturma…

MERDAN YANARDAĞ: HİÇBİR DESPOTLUĞA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Karara göre, 5 gün boyuınca müzik ve belgesel yayını dahi yapılamayacak, ekran karartılacak. İki kanal da aynı cezayı bir kez daha alırsa lisansları iptal edilecek. TELE1 TV Genel Yayın Yönetmeni kararın ardından yaptığı ilk açıklamada, “RTÜK, Tele 1 TV ve Halk TV ekranlarını 5 gün boyunca karartma cezası verdi.. Bu Abdülhamit sansürüdür. RTÜK bağımsız değil, iktidarın sopası haline gelen politikleşmiş bir kurumdur. Hiçbir despotluğa boyun eğmeyeceğiz” dedi.

TGC: RTÜK’ün Tele1 TV ve Halk TV’ye verdiği cezalar sansürdür

RTÜK’ten TELE1’e ağır Abdülhamit sansürü: 5 gün ekran karartma cezası

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BEL KEMİĞİ KIRILMIŞTIR

Kararı duyuran RTÜK üyesi İlhan  Taşçı, bir açıklama yayınlayarak, “Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün ‘bel kemiği’ kırılmıştır” tepkisini gösterdi.

Erdoğan korku saldı! İnternete sansür sinyali

YATACAK YERİNİZ YOK

Kararın bildirilmesiyle birçok isim birlikte sosyal medya platformlarında tepki gösterdi. CHP’li Muharrem İnce, “Youtube yayınını yoruma kapattın, üniversite kapattın, Halk Tv ve Tele1 ekranlarını kararttın, sosyal medyayı kapatmakla tehdit ediyorsun. Ne yapmak, nereye varmak istiyorsun? Bizim çıkacak kanalımız yok, senin yatacak yerin yok” dedi.

AKP İKTİDARI NEREYE KOŞUYOR?

TELE1 programcısı Uğur Dündar ise, “TELE1 ve HALK TV ekranlarını karartan, baroları bölmeye uğraşan, düşünce ve basın özgürlüğü üzerindeki baskıları arttıran AKP iktidarı nereye koşuyor?” sözleriyle tepki gösterdi.

AYŞENUR ARSLAN: SADECE GAZETECİLERİN SORUNU DEĞİLDİR

“Bu sorun da artık sadece biz gazetecilerin sorunu, sorumluluğu değildir” diyen Halk Tv programcısı Ayşenur Arslan da, “Halk TV’ye ve Tele 1’e 5 gün ekran karatma cezası, demokrasinin getirildiği yere dair son ve asıl önemlisi en kritik gösterge. Susan ya da sorumluluktan kaçan herkes vebal altındadır” dedi.

ÖZGÜR BASINI SUSTURMAK İÇİN RTÜK DEVREYE GİRDİ

CHP PM üyesi ve TELE1 programcısı Eren Erdem, “Milyonlarca lira akıttıkları kanalların tamamı bu 2 bağımsız TV kanalı kadar izlenmiyor. Ve özgür basını susturmak için RTÜK devreye girdi” ifadeleriyle tepki gösterdi.

BARIŞ YARKADAŞ: YÜKSEK İZLENME YÜZÜNDEN CEZALANDIRILIYOR

Gazeteci Barış Yarkadaş ise, “Halk TV ile TELE 1, Mayıs ve Haziran aylarında ulaştığı yüksek izlenme oranı ve kamuoyu yaratma gücü yüzünden cezalandırılıyor. Cezanın asıl gerekçesi budur! İnternetin fişini çekmeye hazırlananlar, ekranları karartarak gerçekleri gizleyebileceğini sanıyor” ifadelerini kullandı.

MAHMUT TANAL: MUHALİF BASINI SUSTURMA POLİTİKASI

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da, RTÜK’ün muhalif basının sesini kesmeye dönük politikası sürüyor” derken, “Bir sonraki adımları tamamen kapatma olacaktır. Bu sansürü, halkın haber alma hakkını engellemeye dönük adımları kabul etmemiz mümkün değil” ifadeleriyle tepki gösterdi.

BİLDİRİCİ: İKTİDARIN ELEŞTİREL YAYINCILIĞA TAHAMMÜL EDEMEDİĞİNİN KANITIDIR

“Halk TV ve Tele 1’e verilen 5’er gün yayın durdurma haksız, izansız, ölçüsüz bir cezadır” diyen Medya ombudsmanı Faruk Bildirici de şu sözlerle karara tepki gösterdi:

“RTÜK, artık Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri haline gelmiştir.

Medyanın büyük bölümünü kontrol eden siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa tahammül edemediğinin yeni bir kanıtı bu cezalardır. RTÜK, iktidarın tahammülsüzlüğünün kullanışlı aygıtıdır.Bütün demokrasi güçleri ve gazeteciler siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa karşı giriştiği bu topyekun saldırıya karşı direnmelidir. Sonunda kazanan demokrasi ve basın özgürlüğü olacaktır.”

FOX TV sunucusu İsmail Küçükkaya ise, “Halkın haber alma özgürlüğü engellenemez. Türkiye tek sesli bir ülke haline getirilemez” dedi.

 

‘OTURUR DUVARI İZLERİM YİNE TRT İZLEMEM’

Karar, Ekşi Sözlük’te de tepkiyle karşılandı. Kullanıcılar, “5 gün oturur duvarı izlerim ama yine de senin TRT, ATV vb hiçbir TV kanalını izlemem” ifadelerini kullandı.

Basın Konseyi: Bu karar basın tarihine ‘kara sayfa’ olarak geçecek

Basın Konseyi’nden yapılan açıklama şöyle:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son dönemde artan yanlış uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, eleştirel yayın yapan iki televizyon kanalı için tarihinde ilk kez ‘ekran karartma’ cezası vermiştir. Böyle çağ dışı bir uygulama, hiçbir demokratik hukuk devletinde olamaz.

RTÜK’te, iktidar kontenjanından gelen üyelerin oy çokluğuyla, ulusal yayın yapan ve milyonlarca seyircisi olan HALK TV ve TELE 1’in ekranlarının 5’er gün süreyle kapatılması ve ağır idari para cezaları verilmesi, asla kabul edilemez.

Özerk olması gereken RTÜK, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Medya virüsünden kurtulacağız’ açıklamasının ardından böyle bir karar alarak, ‘iktidar aparatı’ olduğunu bir kez daha göstermiştir. Yayınlarla ilgili en fazla şikayet ATV için yapılır ve bunların hiç biri ele alınmazken, eleştirel yayın yapan kanallara ceza üstüne ceza yağdıran RTÜK, medya üzerinde ‘iktidar sopası’ olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Şimdi sırada hangi televizyon kanalı var diye sorulmaktadır.

Demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye’de, iki ulusal televizyon kanalının ekranlarının 5 gün yani 120 saat boyunca karartılması, 2020 dünyasında kimseye anlatılamaz. RTÜK’ün bu kararı basın tarihimize kara bir sayfa olarak geçecektir. Gazetecilik vazgeçilmezdir. Televizyonlara ve sosyal medyaya hiza verme çabaları beyhudedir.

Demokrasiye, halkın haber alma hakkına ve ifade özgürlüğüne inanan herkesin bu ayıplı uygulamaya karşı çıkıp ‘dur’ demesini bekliyoruz.

BASIN KONSEYİ”