Merdan Yanardağ: Bu Abdülhamit sansürüdür, boyun eğmeyeceğiz

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 5:47 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 6:39 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, RTÜK’ün ağır sansürüne karşı yargı yoluna başvuracaklarını belirterek “Boyun eğmeyeceğiz” dedi. Yanardağ, “RTÜK, Abdülhamit’i koruma kurumu değildir” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Canlı yayında katliam çağrısı yapanlara karşı kayıtsız kalıp, kamuoyu tepkisiyle harekete geçmek zorunda kalan Radyo ve Telezvizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1’e ağır sansür uyguladı. AKP’nin muhalif basını susturmak için sopa olarak kullandığı RTÜK, TELE1 TV ve Halk  TV ekranlarını 5 gün boyunca karartma cezası verdi.

RTÜK’ten TELE1’e ağır Abdülhamit sansürü: 5 gün ekran karartma cezası

‘YARGI YOLUNA BAŞVURACAĞIZ’

TELE1 Genel Yayın  Yönetmeni Merdan Yanardağ karara sert tepki gösterdi. Yargı yoluna başvuracaklarını belirten Yanardağ, “Bu Abdülhamit sansürüdür. RTÜK bağımsız değil, iktidarın sopası haline gelen politikleşmiş bir kurumdur” dedi.

Tele1 TV ve Halk TV’ye ekran karartma cezasına tepki yağıyor

“RTÜK’ün bu cezası anayasa tarafından teminat altına alınan basın ve ifade özgürlüğün açık ve kaba bir biçimde ihlalidir. Anayasal bir suçtur. RTÜK, bağımsız bir kurul özelliğine sahip değildir” diyen Yanardağ, karara şu sözlerle tepki gösterdi:

‘RTÜK, ABDÜLHAMİT’İ KORUMA KURUMU DEĞİLDİR’

“AKP iktidarının sansür sopası olarak işlev görmekte ve siyasi kararlar vermektedir. Bu Abdülhamit sansürcülüğüdür. Hatta Abdülhamit despotizminden daha ağır bir baskı uygulamaktır. TELE1’e verilen cezanın iki gerekçesi vardır. Biri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eleştirilmesi diğeri de Abdülhamit’e hakaret edildiği iddiasıdır. Bu iki gerekçe bile anayasasında laik bir ülke olduğu belirtilen Türkiye’de Diyanet’i eleştirilemez bir kurum haline getirmektedir. Oysa Diyanet’i yönetenlerin savunduğu anlayış bu toplumun yüzde 80’inin inançları ve yaşam tarzıyla çelişmektedir. RTÜK, ayrıca Abdülhamit’i koruma kurumu değildir. Atatürk’e yönelik hakaretlere ceza vermeyen, hakkında 300’ü aşkın şikayet bulunmasına rağmen A Haber’e ve diğer yandaş kanallara ceza vermeyen RTÜK’ün bu tutumu karşısında boyun eğmeyeceğiz. Yargı yoluna başvuracak ve hukuki zeminde her araç ve yöntemle mücadele edeceğiz.”