RTÜK’ten TELE1’e ağır Abdülhamit sansürü: 5 gün ekran karartma cezası

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 3:23 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 6:38 pm

İktidarın muhalif basını susturma aracı olarak kullandığı RTÜK, TELE1 TV ve Halk TV’ye 5 gün ekran karartma cezası verdi. RTÜK tarihinde ilk kez ekran 5 gün karartma cezası uygulanacak. İki kanalda bir kez daha aynı cezayı alırsa lisansları iptal edilecek.

Canlı yayında katliam çağrısı yapanlara karşı kayıtsız kalıp, kamuoyu tepkisiyle harekete geçmek zorunda kalan RTÜK, TELE1’e ağır sansür uyguladı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TELE 1 ve Halk TV’ye 5 gün ekran karartma cezası verildiğini duyurdu.

İktidarın muhalif basını susturma sopası RTÜK, TELE1’e yine ceza verdi

‘BİR SONRAKİ AŞAMADA KANALLARIN FİŞİ ÇEKİLECEK’

RTÜK üyesi İlhan  Taşçı, bugün yapılan toplantıda TELE1 ve Halk TV’ye 5 günlük ekran karartma cezası verildiğini bildirdi. Kararın oy çokluğuyla alındığını belirten Taşçı, “TELE 1 ve Halk TV’nin ekranları 5 gün karartılacak! RTÜK’te muhalif kanalların sesini kesmeye dönük operasyonun 2. Ayağı gerçekleşti. TELE 1 ve Halk TV’ye verilen ceza kararı oy çokluğuyla alındı. Bir sonraki aşamada kanalların fişi çekilecek, tamamen kapatılacak” dedi.

Tele1 TV ve Halk TV’ye ekran karartma cezasına tepki yağıyor

İLK KEZ EKRAN KARARTMA

Karara göre; ulusal düzeyde yayın yapan kanallara mevcut yasa kapsamında RTÜK tarihinde ilk kez ekran karartma cezası uygulanacak.

TGC: RTÜK’ün Tele1 TV ve Halk TV’ye verdiği cezalar sansürdür

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BEL KEMİĞİ KIRILMIŞTIR’

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, açıklamasının devamında, “TELE 1 ve Halk TV’nin ekranı 5 gün boyunca tamamen karartılacak. Belgesel, müzik dahi yayınlanamayacak. İzleyiciler 5 gün boyunca yalnızca siyah ekran görecek” bilgisini paylaştı. Taşçı, “Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğünün bel kemiği kırılmıştır” dedi.

RTÜK’ten yayın hürriyetine ceza!

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın 18 Dakika programında Abdülhamit’in tarihi gerçeklerini anlatan sözlerini gerekçe göstererek gece yarısı TELE 1 TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Yanardağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ölüm tehdidi aldığını belirtmişti.

Yandaşı bekleyen RTÜK, TELE1’i beklemedi! Jet soruşturma…

MERDAN YANARDAĞ HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ

Merdan Yanardağ, canlı yayında kullandığı Abdülhamid ile ilgili sözleri nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilmişti.

‘Cübbeli Ahmet Hoca’ olarak bilinen din adamı Ahmet Mahmut Ünlü de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Abdülhamîd Hân Hazretleri’ne “aşağılık” diyebilme gücünü nereden alıyor?! Üzerimizde bunca hakkı bulunan Hâkânımıza yaptığı bu hakâretten dolayı kendisini Allâh’ın adâletine havâle ediyor ve hepinizden bu kınamaya destek bekliyoruz!” ifadelerini kullanmıştı.

Yanardağ’ın incelemeye gerekçe gösterilen ifadeleri ise şu şekildeydi:

“1908’de Abdülhamid despotizminin, emperyalizmin uşağı aşağılık bir diktatör olan, Mithat Paşa’yı Taif’te boğduran, Osmanlı-Türk aydınlanmasını, modernleşmesini savunan bütün aydınlara zulmeden, Namık Kemal’lere, Tevfik Fikretlere…”

Merdan Yanardağ: Bu Abdülhamit sansürüdür, boyun eğmeyeceğiz

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ söz konusu incelemeye sosyal medya hesabından, “RTÜK Başkanı Ebunekir Şahin adlı şahıs, gece yarısı 03.00’de TELE 1 hakkında inceleme başlatıldığını açıklıyor. Hayrola Sayın Şahin, darbe mi yapıyorsunuz, aceleniz nedir? Ülke TV için 10 gün beklediniz. Padişahlar eleştirilemez diye, bir yasa mı var? Siz mahkeme misiniz?” sözleriyle tepki göstermişti.

“Tele1’e son 1 ay içinde üçüncü kez RTÜK cezası kesildi”