Taliban’a destek veren Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde istifa yağmuru

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 10:16 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 3:45 pm

Cumhuriyet Kadınları Derneği, Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada Genel Başkan Tülin Oygür imzasıyla “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz” başlıklı bildiri yayınlandı. Bildirinin ardından peş peşe istifalar geldi. İlk istifa, gazeteci Gülgün Feyman’dan.

Cumhuriyet Kadınları Derneği, Afganistan’da yaşanan güncel durumlara ilişkin bildiri yayınladı. Bildiride Afganistan’ın başkenti Kabil’i de ele geçirmesinin ardından ülkeyi şiddete ve kaosa sürükleyen, Taliban’ı öven ifadelere yer verildi. Bildiride “Şeriatla yönetilen ABD dostu ülkelerin kadınlarını dert etmediniz de ABD’yi ülkesinden söküp atan bir millet olunca mı tanımamaktan bahsediyorsunuz?” denildi.

“Bağımsızlık, gerçek uygarlığa kavuşmanın ön şartıdır. Afganistan’da olan budur” denilen bildiride, Taliban’ın emperyalist ABD’yi ülkeden kovduğu ifade edildi.

TELE1’e konuşan Gülgün Feyman “Yayınlanmış olan bildiri nedeniyle böyle bir gereklilik duydum. Cumhuriyet Kaıdnları Derneği’nin Taliban’ı tanıyan bildirisi nedeniyle tepki gösterdim. Çok ciddi istifalar söz konusu. Eski şişli başkanı Müge Hanım ile görüşmelerimiz oldu, istifa dilekçemi de ona mail yoluyla gönderdim. Onlar daha önceden istifalarını vermişti. Biz Cumhuriyet ile kavgalı tüm sistemlerin savunulmasının karşısındayız. Fikir ve yol ayrılığı oldu orada kalmanın da bir anlamı kalmadı.” dedi.

Derneğin eski başkanı Şenal Sarıhan, dernekte yaşanan görüş ayrılıkları sebebiyle geçtiğimiz yıl istifa etmişti. TELE1’e konuşan Sarıhan dernek yapısını anlattı. Derneğin Vatan Partisi ve Doğu Perinçek’e yakın olduğunu söyleyen Sarıhan şu ifadeleri kullandı:

“İstifadan sonra son açıklama sebebiyle istifalar olmuş ama sayıları hakkında bilgim yok. İstifa kararını yerinde buluyorum. Böyle bir kadın derneği olamaz. Laiklik mücadelesinin en önünde gitmiş bir dernekti bizim derneğimiz. Arkadaşlarımız adı sebebiyle derneğe sahip çıkmak istiyordu ama son genel kurulda başkan adayının özelikle kadın meselesiyle en ufak bir ilgisinin olmadığını gördük. Bugünkü karar doğru bir karardır bu anlayışı teşhir etmek gerekir, tarih bunu da önceki çalışmaları da yazacak. Bu dernek bir partinin arka bahçesi haline geldi. Perinçek ne söylerse CKD yönetimi de bunu söylüyor.”

 

Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından paylaşılan bildiri şu şekilde:

Resim

 

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Feyman şunları söyledi:

“An itibari ile Atatürk’ün kızı ve varisi olarak Cumhuriyet Kadınları Derneği’nden bir Cumhuriyet kadını olarak istifa ettim. Kamuoyuna sunarım. Saygılar”

‘Taliban herkesi kapsayan bir hükümet kurmazsa, direnişe hazır olsun’