‘Taliban herkesi kapsayan bir hükümet kurmazsa, direnişe hazır olsun’

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2021 Pazar 9:27 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2021 Pazar 9:27 am

‘Ilımlı’ gözükmek için hamleler yapan Taliban, başkent Kabil’i ele geçirmesinden bu yana şiddet ve nefreti tırmandırıyor. Ülkeden kaçmak isteyen vatandaşlar uçakların iniş takımlarına tutunmayı bile göze alırken muhalifler ise Taliban’a karşı direniş çağrısı yaptı.

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’i de ele geçirmesinin ardından neredeyse ülkenin tamamını kontrol altına almış oldu. Yaptıkları açıklamalarda insanların özgürlük haklarına saygı duyacaklarını söylemelerine rağmen ülkeden her gün şiddet, ölüm ve kaos haberleri geliyor.

“DİRENİŞ HAZIR OLSUN”

Seksenli yıllarda Sovyetler Birliği’ne karşı direniş gösteren Ahmed Şah Mesud’un kardeşi Ahmed Veli Mesud, ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Mesud, “Eğer Taliban herkesi kapsayan bir hükümet kurmazsa direnişe hazır olsun” dedi.

Taliban karşısında direnen isimlerin başında  gelen ve Pençşir vadisinde konumlanan Mesud, İngiliz Financial Times’a açıklama yaptı. Mesud, “Eğer bir barış anlaşması olursa herkes katılır. Fakat eğer bir anlaşma olmazsa, sadece Pençşir vadisi değil, Afgan kadınları, sivil halk, genç jenerasyon… herkes direnişe katılır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı güçle işgal etmek demek, insanların kalbini ve aklını da kazandığınız anlamına gelmez” dedi.

1996’da Taliban ülke yönetimini ele geçirdiğinde, bu örgütle mücadeleye başlayan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül 2001 saldırılarından birkaç gün önce El-Kaide tarafından öldürülmüştü.

TARİFELİ UÇAK ÇAĞRISI

Afganistan’dan kaçmak isteyenler havalimanında izdiham yaratırken, Wall Street Journal’ın özel haberinde ise ABD’den bu konuda bir adım geldiği kaydedildi.

İnsanları ülkeden çıkarmada büyük zorluk yaşayan ABD’den üst düzey yetkililerin havayolu şirketleriyle iletişime geçmeyi gündemine aldığı ortaya çıktı. Wall Street Journal’ın özel haberinde, “Yetkililer ABD merkezli havayolu şirketlerine giderek tahliye sürecinde destek isteyebilir. ABD ordusunun planları arasında da kalabalığı azaltmak için yeni üsleri açabileceği belirtildi” denildi.

Taliban ılımlı mesajlardan vazgeçti: Yönetim hiçbir şekilde demokratik olmayacak

Takvim’in Taliban haberi: Elbiseleri bile son moda