Tahir Elçi’nin avukatı TELE1’e konuştu: Mahkeme tutumu böyle devam ederse…

Yayın tarihi: 2 Mart 2021 Salı 9:56 pm - Güncelleme: 2 Mart 2021 Salı 10:13 pm

Tahir Elçi’nin Avukatı Nahit Eren Tele1’e yaptığı açıklamada, “Bu tutumun devamı gerçeklerin açığa çıkması, fail veya faillerin cezalandırılması konusunda isteksizlik konusunda ki şüphelerimizi arttıracaktır. Ancak duruşmada ki tavırlarının önceki celsedekinden farklı olmasını umut ediyoruz” dedi.

Tahir Elçi’nin Avukatı Nahit Eren: Mahkeme heyetinin bugüne kadarki tutumu, faillerin cezalandırılması konusundaki isteksizliği gösteriyor

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 5 yıl önce, 28 Kasım 2015’te öldürüldü. Öldürülmesine ilişkin dava 5 yıl sonra başlayabildi. Ancak Elçi ailesinin avukatları ne soruşturma ne kovuşturma aşamalarında etkin araştırma yapıldığını düşünüyor.

Tahir Elçi’nin avukatı Nahit Eren konuyla ilgili Tele1’e yaptığı açıklamada, “Tahir Bey’in, Elçi ailesinin avukatları ve Diyarbakır Barosu olarak reddi hakim talebi yaptığımız bir heyetle bu davanın görülecek olması rahatsız edici” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili 3’ü polis 4 sanığın yargılandığı davanın 2’nci duruşması 3 Mart’ta. Sanık polislerin tutuksuz yargılanacağı dava, avukatların “reddi hakim” talebinde bulunduğu heyet tarafından görülecek.

Elçi’nin avukatı Nihat Eren duruşma öncesinde açıklamalarda bulundu.

“NİHAYETİNDE BÜTÜN TALEPLERİMİZİ REDDEDEN BİR HEYET”

“Karşımızda bir önceki celsede katılma yönünde beyanlarımızı ve taleplerimizi almadan yargılamayı yapan, sonrasında da bütün taleplerimizi reddeden bir heyet var.

“TUTUM AYNI OLURSA, ŞÜPHELERİMİZ ARTAR”

“Reddi hakim” talebini yaptığımız bir heyetle bu davanın görülmesi rahatsız edici. Mahkeme heyetinin aynı tutumu sürdürmesi, etkin bir kovuşturmanın yapılması konusunda bir niyetlerinin olmadığını bizlere bir kez daha göstermiş olacaktır. Bu tutumun devamı gerçeklerin açığa çıkması, fail veya faillerin cezalandırılması konusundaki isteksizliğe dair şüphelerimizi arttıracaktır. Ancak duruşmadaki tavırlarının önceki celsedekinden farklı olmasını umut ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Gergin anların yaşandığı duruşmada Elçi’nin avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Diyarbakır’da 68 avukat ile bazı STK (sivil toplum kuruluşu) temsilcilerinin katıldığı duruşma, sanıklar hakkında hazırlanan iddianamenin üç Cumhuriyet Savcısı tarafından okunmasıyla başladı.

Sanık polisler S.T., F.T. ve M.S. bulundukları illerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) savunma yapmak istedikleri sırada avukatlar, sanıkların duruşma salonuna gelip sorgularının yapılmasını mahkeme heyetinden talep etti. Avukatların itirazları nedeniyle sanıklar savunma yapamayınca mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından başlayan duruşmada söz hakkı verilmeden konuşma yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle duruşma salonundan çıkarılabileceği konusunda uyarıldı. Daha sonra diğer avukatların da söz almak istemesi nedeniyle duruşma salonunda kısa süreli gerginlik çıktı.

Gerginliğin yatışmasının ardından söz alan avukatlar, yaptıkları savunmada reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de tekrar verdiği aranın ardından reddi hakim talebiyle ilgili karar verilmesi için dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Duruşma ise 3 Mart 2021’e erteledi.