SGK’de iki ayrı maaş açıklaması! Hem baba hem eşten maaş alınabiliyor

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 10:24 am - Güncelleme: 31 Temmuz 2023 Pazartesi 10:24 am

Eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N.’nin, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, vefat eden eşinin maaşını aldığını bildirerek yaşamını yitiren emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sormasına SGK’den başvuranın, hem ölen eşinden hem babasından kalan her iki aylığını da birlikte almasına engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” yanıtı geldi.

Eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N.’nin, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu, yaşamını yitiren emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sorması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) açıklama geldi.

Açıklamaya göre, eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceği bilgisi yer aldı.

Öte yandan hileli boşanma ile maaş alan kişilerin tespit edilmesi durumunda ödenen paralar faizi ile geri bildirildi.

Odatv’nin aktardığına göre, yazıda, söz konusu kişilerin 4-a veya 4/b kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının, kendilerine yetim aylığı bağlanmasına engel teşkil etmediği kaydedilerek, “Başvuranın, hem ölen eşinden hem babasından kalan her iki aylığını da birlikte almasına engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” denildi.

SGK, komisyona gönderdiği yanıt yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı. Ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75’i, çocuklarla ana veya babanın her biri için de yüzde 25’i oranında bağlandığı aktarılan yazıda şu bilgiler yer aldı:

“EVLİ OLMAMA” ŞARTI

“Ölenin aylık bağlanacak iki çocuğun bulunması halinde, bağlanacak aylığın toplam oranı yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, dolayısıyla bu kapsamdaki çocukların her birine ölen emeklinin aylığının yüzde 40’ı esas alınarak aylık ödenmektedir.

Kendisinden aylık bağlanacak olanların ölümü tarihinde evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanır. Evlenme dolayısıyla aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödenir. Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır.

Bu kapsamda, kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için evli olmama şartı aranmakta olup, emeklinin vefat tarihinde evli olması nedeniyle aylık bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları veya boşanmaları halinde aylığa hak kazanabilmekteler, bu şekilde sonradan aylık bağlanması halinde ise diğer hak sahiplerinin aylıkları yeni duruma göre düzeltilmektedir.”

Yazıda, söz konusu kişilerin “4-a veya 4/b” kapsamındaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri esas alınarak emekli veya dul aylığı almalarının kendilerine yetim aylığı bağlanmasına da engel teşkil etmediği kaydedildi.

Mahkemeden kanser tedavisi ilacını SGK karşılayacak kararı!