Sendikalı oldukları için işten çıkartılan hastane emekçileri protesto edecek!

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 12:44 pm - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 12:44 pm

İstanbul Anadolu Yakası Kuzey Kamu Hastaneleri yemekhanelerinde hizmet veren taşeron şirket Azık Gusto, Öz Gıda İş Sendikası üyesi olmaları gerekçe gösterilerek 7 işçiyi işten çıkardı. İşçiler, işten çıkartmaları protesto edecek.

İstanbul Anadolu Yakası Kuzey Kamu Hastaneleri yemekhanelerinde hizmet veren taşeron şirket Azık Gusto sendikalı olmaları nedeniyle 7 işçiyi işten çıkartmasının ardından yemekhane işçileri eylem hazırlıkları içerisinde olduklarını söyledi. 28 Şubat günü Azık Gusto firma yetkilileri tarafından aranan işçilere yarın işe gelmeyin diyerek çıkışları verildi. Çıkarılan 7 işçinin 5’i sendika temsilcisi olmakla beraber Öz Gıda İş Sendikası’na üyeydi.  Sendikadan istifa etmeleri şartıyla çıkarılan işçilerin 4’ü işe geri alındı. 3 işçi ise mücadelelerini sürdürüyor.

Sendikadan yapılan açıklamada 16 Mart Perşembe günü saat 12.30’da Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak basın açıklaması duyuruldu ve destek çağrısı yapıldı. Hastanede bulunan memur, işçi sendikaları ve Türk Tabipler Birliği ile görüşmeler yapıldığı, hastane personelinin de basın açıklamasına katılarak yemek boykotu yapacağı belirtildi.

THY Anonim Ortaklığı’ndaki işçiler sendikalı oldukları için işten çıkarıldı

Yapılan açıklamanın bir bölümü şu şekilde:

“Yetki belgemiz 1.12.2022 tarihinde sendikamızın genel merkezine ulaşmış, işveren tarafından itiraz süreci kaçırılmış ve hiçbir görüşmeye gelinmemiştir. Hastanelerde bulunan grev yasağı nedeniyle süreç doğrudan Yüksek Hakem Kurulu’na taşınmıştır. Yüksek Hakem Kurulu tarafından sözleşmenin yapılması beklenmektedir. Karşımızda sendikal anlamda hiçbir bilgisi olmayan ancak zor gücüyle işçileri yıldırmaya çalışan bir işveren bulunmaktadır. Ancak işveren ne yaparsa yapsın durum değişmeyecek Öz Gıda İş Sendikası Azık Gusto şirketinde yetkili sendika olarak varlığını sürdürmeye devam edecek, Yüksek Hakem Kurulu’nun yaptığı sözleşme uygulanacaktır.

Karşımızda şirketin keyfiliğine, hukuk tanımazlığına, anayasaya aykırı hareketlerine müdahale edemeyen bir kamu otoritesi vardır. Yıllardır hastane bünyesindeki yemekhanelerde alın teri döken işçileri kendi işçisi gibi görmeyen, “şirketin işçilerine” müdahale edemeyeceğini söyleyen bir anlayış söz konusudur. Oysa yaklaşımın işçiyi sahiplenen, savunan bir şekilde kurulması gerekirdi. İşverenden yana ya da “tarafsız” görünen yaklaşımlar yerine işçiden yana olunmalıydı. Asıl yanında durulması gerekenler akçeli ihalelerle zenginleşen patronlar değil, gerçekte bu zenginliği yaratan işçiler olmalıydı. İhaleler nedeniyle kurulan ilişkiler, bugün var yarın yok şirketler yerine yıllardır aynı hastanede alın teri döken emekçiler kollanmalıydı.

Atılan işçilerin işe geri alınması, sendikal hakların tanınması, kamuda taşeronun son bulması için 16 Mart Perşembe günü saat 12.30 Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak basın açıklamamıza tüm sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve emek dostları davetlidir. Mücadelemiz devam edecek, çıkarılan arkadaşlarımızın bulunduğu diğer hastanelere de taşınacaktır.”
– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu aleyhine yerel mahkemece hükmedilen 25 bin liralık manevi tazminat ödenmesi kararı “eylemin niteliği ve tarafların konumu” göz önünde bulundurularak bozuldu