Seçim ikinci tura kaldı Türkiye’nin kredi risk primi yükseldi

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2023 Salı 1:18 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2023 Salı 1:19 pm

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken, dolar cinsi tahviller düşmeye, Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) ise yükselmeye devam ediyor. Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası 18 baz puan (BP) yükselerek 652 BP’ye çıktı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin il turda belirlenemeyip ikinci tura kalmasıyla birlikte bu süreçte piyasalarda dalgalanmaların kaçınılmaz olduğunu, TL’nin de risk altında kalabileceğine dikkat çekilmişti.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasıyla piyasalardaki satışlar devam ederken, Türkiye’nin döviz cinsi tahvillerinin getirisi düştü ve kredi temerrüt takası (CDS) risk primi yükseldi.

Uzun vadeli tahvil fiyatları en büyük düşüşü kaydederken, 2045 vadeli tahvillerin fiyatları 1.5 sent düşerek 73 sentin altına geriledi. Tradeweb verisine göre bu getiri, Şubat’tan beri en düşük seviye oldu.

Seçim öncesi Türkiye’nin risk primi kritik eşiğin altına indi!

YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından keskin yükselerek altı ayın zirvesine tırmanmasının ardından yükselmeye devam ediyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) risk primi dünkü kapanış seviyesinden 18 BP yükselerek 652 BP’ye çıktı.

JP Morgan’ın verilerine göre, güvenli liman olarak görülen ABD hazine tahvillerinin yerine Türkiye’nin döviz cinsi tahvillerini tutmak isteyen yatırımcıların talep ettikleri risk primi ise 565 baz puana (BP) çıktı.

Strategic Advisory Services kurucu ortağı Hakan Akbaş seçimin ardından yaptığı açıklamasında “Gelecek iki hafta Türkiye tarihindeki en uzun iki hafta olacak ve pek çok şey yaşanacak. Borsa İstanbul’da önemli ölçüde bir düşüş ve TL’de fazlasıyla dalgalanma bekliyorum. İki taraf da bu süreçte kazanma iddialarını sürdürecek ama Erdoğan ikinci turda avantajlı olacak. Yine de gelecek iki hafta pek çok şey olabilir” ifadelerine yer vermişti.

KREDİ TEMERRÜT TAKASI NE DEMEK?

Kredi Temerrüt Takası (CDS), bir sigortalama işlemi gibi de düşünülebilirken elinde tahvil ya da benzeri bir yatırım enstrümanı bulunduran yatırımcının, vade sonu geldiğinde alacağı getirinin belli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayan finansal bir araçtır. Başka bir anlatımla borçlu pozisyondaki şirketin borcunu ödeyememe ihtimaline yani iflas riskine karşı alacaklı şirketin hakkını garanti eden kıymetli evraktır.

Kredi Risk Primi olarak da bilinen CDS primi, günümüzde ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılmaktadır. Ülke riskleri, ekonomik göstergelerin yanında ülke politikalarına göre de değişebilirken CDS primi, ülkeler için oldukça önemli bir gösterge niteliğindedir. CDS için aynı zamanda kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine ikame olabilecek güncel bir gösterge de denilebilir.