Seçim bitti iş dünyası tetikte! ‘Hızla asli gündeme dönülmeli’

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2023 Pazartesi 12:48 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2023 Pazartesi 12:52 pm

İş dünyası Cumhurbaşkanlığı seçimini yorumlayarak “Ülkemizin, hızla asli gündemi olan ekonomiye dönmesi gerekmektedir” yorumunu yaptı.

Türkiye ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gitti. Seçimi kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 52.16’lık oy oranıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Sonuçlara dair iş dünyasından ilk değerlendirmeler ‘ekonomi’ vurgusuyla geldi.

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN (ANKA) TIKLAYIN

‘HIZLA DÖNÜLMELİ’

Yazılı açıklama yaparak Erdoğan’ı tebrik eden Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez “Vakit, hayallerimizdeki kalkınmış Türkiye’ye odaklanmanın vaktidir ve ülkemizin, hızla asli gündemi olan ekonomiye dönmesi gerekmektedir” dedi.

Seçim bitti gündem yine ekonomi! Sandık sonuçları piyasalara nasıl yansıdı?

‘EKONOMİMİZİ DAHA GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR’

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Yeni dönemde hem demokrasimizi hem de ekonomimizi daha da güçlendirecek adımların hızla atılacağına inanıyorum. Artık tüm enerjimizi ve gücümüzü işimize odaklamalıyız. Her zamankinden daha fazla çalışmamız, ülkece el birliğiyle üretmemiz gereken bir süreç başladı. Hep birlikte Türkiye’nin temel meselelerine odaklanarak ekonomimizi kalkındırmak, bir üst seviyeye taşımak ve huzurlu bir refah seviyesine ulaşmak için çalışmalıyız. Yeni dönemden daha da umutluyuz ve bu zamana kadar yaptığımız çalışmaların yeni dönemde de artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır. Bundan sonra da tüm birikimimiz ile ülkemizi ve Türk ekonomisini en iyi noktaya taşımak için her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

İmamoğlu: Kimse endişe etmesin, her şey yeniden başlıyor

‘ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise “Yönetimden sektörümüzdeki mevcut tıkanıklık ve yavaşlamanın önüne geçilecek tedbirleri alarak inşaat sektörünün hak ettiği değere kavuşmasının sağlanmasını talep ediyoruz” ifadesini kullandı. Özyurt, yüksek maliyetlerin dizginlenmesi, yatırımları artıracak desteklerin verilmesi, üretim ve satışları artırıcı politikaların devreye alınması konusunda çalışmaların bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Mansur Yavaş’tan seçim sonrası ilk açıklama

‘KREDİ ULAŞILABİLİR VE DÜŞÜK FAİZLİ OLMALI’

Boss4 İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da seçim nedeniyle beklemede kalan birçok yatırım ve başlangıç için hareket zamanı olduğunu, artık durağan süreci geride bıraktıklarını söyledi.

Akkuş şunları kaydetti: “Artık hızla ekonomi gündemine dönülmeli. Kredi faizleri çok yükseldi. Oysa yeni yatırımların yapılması, fabrikaların açılması için kredi ulaşılabilir olmalı. Bundan sonra konut sektöründe hareketlilik olacağını düşünüyorum. Özellikle depreme karşı güvenli konutlar üretmek üzere kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Yabancı yatırımcı tarafında ise Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt, Bahreyn ve Körfez ülkelerinden hareket bekliyoruz. Konut satışlarını attırmak için de yakın ülkeler teşvik edilmeli. Yerli talep için de kredi faizlerinin yükselmemesi lazım. Aksi halde yatırımlar konut yerine döviz ve altına yönelebilir.”

Üç ismin yeniden kabineye girme olasılığı yüksek

Ekonomist Daron Acemoğlu: Tüm taraflar endişeli

Erdoğan balkon konuşmasında yine muhalefeti hedef aldı