Üç ismin yeniden kabineye girme olasılığı yüksek

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2023 Pazartesi 8:35 am - Güncelleme: 29 Mayıs 2023 Pazartesi 9:59 am

Mevcut kabinedeki bakanlardan 15’i milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Bu durum Erdoğan’ın kabinesini tümüyle yenilemesi anlamına geliyor. Üç ismin yeniden kabineye girme olasılığı yüksek olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarışan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ipi göğüsleyen taraf oldu.

Erdoğan cumhurbaşkanlığı kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından, seçim takvimine göre yemin edip görevine başlayacak.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Erdoğan’ın ilk işi yeni kabinesini belirlemek olacak.

Mevcut kabinede yer alan bakanlardan 15’i milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Bu durum Erdoğan’ın kabinesini tümüyle yenilemesi anlamına geliyor.

Parlamentoda Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağlaması nedeniyle, Erdoğan’ın bazı bakanları yeniden kabineye alacağı kulislerde konuşuluyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeniden kabineye girme olasılığı yüksek görülen isimler.

Mevcut kabinesinde ağırlıklı olarak “teknokrat” isimlere yer veren Erdoğan’ın, yeni dönemde, siyaset deneyimi olan isimleri kabineye alması olası görülüyor. Bu çerçevede “üç dönem” kuralına takıldığı için parlamentoya giremeyen bazı isimlerin yeni dönemde kabinede yer alabileceği belirtiliyor.

HABERİN TAMAMI

SEÇİM SONUÇLARI İÇİN (ANKA) TIKLAYIN

YASAYA GÖRE İSTİFA ETMELİLER

Anayasaya göre kabine üyeleri milletvekili olamamaktadırlar. Eğer bir milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorunda.

2018’de Erdoğan tarafından atanan dört bakan, milletvekilliğinden istifa etmişti.

O isimler arasında dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Aldulhamit Gül yer almıştı.

O dönem TBMM’nin internet sitesinde bu isimlerin sayfasında “Anayasa’nın 106. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atama” ibaresi yer almıştı.

Erdoğan balkon konuşmasında yine muhalefeti hedef aldı

Demirtaş: Aslında bir seçim değil büyük bir operasyon yapıldı

Kılıçdaroğlu: Devletin bütün imkanları bir adamın ayakları altına serildi

AKP içinde Sinan Oğan yorumu! 2 milyon oy nerede

Ekonomist Daron Acemoğlu: Tüm taraflar endişeli

Gazeteler sandık sonucunu nasıl gördü? ‘Kaybederek kazandı’