Sağlık Bakanı Koca, Erdoğan’ın hastalığıyla ilgili açıklama yaptı. Peki gastroenterit nedir?

Yayın tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe 3:18 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 3:23 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık sorunu yaşayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘gastroenterit enfeksiyonu‘ geçirdiğini açıkladı. Peki gastroenterit enfeksiyonu ne, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl uygulanıyor? İşte yanıtı…  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, canlı yayında rahatsızlanan ve seçim kapsamındaki programları art arda ertelenen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın rahatsızlığını açıkladı. Erdoğan’ın ‘Gastroenterit enfeksiyonu’ geçirdiğini kaydeden Koca, “Sağlık durumu gayet iyi. Geçirmiş olduğu Gastroenterit enfeksiyonun etkisi azalmış durumda. En kısa zamanda programlarına devam edecekler” dedi.

Açıklama sonrası gastroenterit enfeksiyonunun ne olduğu merak konusu oldu. Peki gastroenterit enfeksiyonu nedir, belirtileri neler, tedavisi nasıl uygulanıyor?

Sağlık Bakanı Koca’dan Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında açıklama

GASTROENTERİT NEDİR?

Wikipedia’da gastroenterit şöyle tanımlanıyor: Gastroenterit veya mide-bağırsak iltihabı , mide ve ince bağırsak’ı içeren mide bağırsak kanalının iltihabı ( ile karakterize olan ve ishal, kusma , karın ağrısı ile krampa sebep olan bir tıbbi durumdur. Mide iltihabından gastro, mide mikrobu ve mide virüsü olarak da bahsedilmiştir. Grip ile ilgisi olmamasına rağmen mide gribi ve gastrik grip olarak da adlandırılmıştır.

Küresel olarak, çocuklardaki çoğu vaka, rota virüs’ten kaynaklanır. Yetişkinlerde, noro virüs ve kampilobakter daha yaygındır. Diğer bakteriler (ya da onların toksinleri) ve parazitler de daha az görülen sebepler arasındadır. Bulaşma, uygun olmayan bir şekilde hazırlanmış yiyecek ya da kirli su tüketimi veya bulaşıcı hastalık taşıyan bireylerle yakın temas nedeniyle gerçekleşebilir.

Akkuyu Santrali’nin açılışı ertelendi, Saray’dan Erdoğan’ın sağlık durumuyla ilgili bir açıklama daha geldi

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gastroenterit belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ani başlayan ve sulu bir şekilde devam eden ishal
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Aşırı susama ve mide ağrısı
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Sıvı kaybına bağlı olarak ciltte kuruluk olması ve ağızda kuruluk
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Tüm belirtiler ishalin belirtileri olarak da kabul edilir ve bir haftadan daha uzun sürmesi halinde enfeksiyonun ciddi olduğunu anlatır. Bu nedenle eğer tüm bu belirtiler varsa ve belirtiler 1 haftadan daha uzun sürerse bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Sıklıkla bağırsak enfeksiyonu geçiren kişilerin kilo kontrolünde de bozulmalar olabilir.

Erdoğan’ın ‘canlı bağlantıyla’ katılacağı Akkuyu Nükleer Santral açılışı ertelendi

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Gastroenterit yani bağırsak enfeksiyonu genellikle dinlenme ve bol sıvı alımı ile 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Bu süreçte hastaların günde 2-2,5 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Lif içeriği düşük ve sıvı içeren besinler tüketmeleri hastaların iyileşme süreçleri için önemlidir.

Tüketilen yemeklerin az yağlı olarak tüketilmesi ve mümkün olduğu kadar şeker tüketiminden de kaçınılması gerekir. Probiyotik içeren ayran, kefir ve yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi de ishalin önlenmesi ve enfeksiyonun giderilmesi adına önemlidir. Eğer ateş varsa doktor tarafından parasetamol içeren ilaçlar hastalara önerilebilir.

Aşırı mide bulantısı varsa bulantı önleyici ilaçların kullanılması da mümkündür. İshalin önlenmesi bu süreçte hastaların daha sağlıklı tedavi edilmesi için önemlidir. Bol bol dinlenmek ve sıvı besinleri bolca tüketmek gastroenterit tedavisinde belirleyicidir.

Erdoğan rahatsızlandı, katıldığı canlı yayına ara verildi