Erdoğan rahatsızlığı sonrası Akkuyu törenine canlı bağlantıyla katıldı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2023 Perşembe 1:32 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2023 Perşembe 5:08 pm

Akkuya Nükleer Santrali’ne ilk yakıt töreni 2.5 saat ertelemenin ardından başladı. Törene rahatsızlığıyla gündemde olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin canlı bağlantıyla katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, saat 13.30’ta gerçekleşmesi beklenen Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışının 16.00’ya ertelendiğini açıklamıştı.

2.5 saat ertelemenin ardından başlayan Tören rahatsızlığıyla gündemde olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin canlı bağlantıyla katıldı.

Sağlık Bakanı Koca’dan Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında açıklama

PUTİN: DOĞAL GAZIN FİYATI ARTACAK AMA…

Putin burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu proje gerçek anlamda Türk Rus tarihçesinde en büyük ortak projelerinden birinde bu denli önemli aşamaya gelinmesini tebrik ediyorum. Bu pilot bir projedir çok yönlü partnerliğimizi de geliştiriyor. Ekonomi ve ticaret alanındaki gelişmeleri daha da geliştirmeye karar verdik. Karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız. Rusya Türkiye’nin enerji kaynaklarına olan ihtiyacını karşılamaya devam edecek. Doğal gazın fiyatı artacak ama Türkiye artık nükleer enerjiye sahip ucuz enerjiye sahip bir ülke olacak.”

Akkuyu Santrali’nin açılışı ertelendi, Saray’dan Erdoğan’ın sağlık durumuyla ilgili bir açıklama daha geldi

ERDOĞAN: AKKUYU, RUSYA İLE EN BÜYÜK ORTAK YATIRIMIMIZDIR

Putin’in ardından konuşan Erdoğan şöyle konuştu: “Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028’e kadar hizmete girecek. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u bu santral tarafından sağlanacaktır.

Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz.”

Erdoğan rahatsızlandı, katıldığı canlı yayına ara verildi