Sağlık Bakanı HPV sözünü unuttu: Aşının ücreti 7 bin 725 liraya çıktı

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2023 Perşembe 9:15 am - Güncelleme: 3 Ağustos 2023 Perşembe 9:15 am

Kadın derneklerinin mücadelesiyle birlikte Sağlık Bakanı Koca’nın, “Aşılamaya başlayacağız” dediği Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü aşısı ile ilgili herhangi bir düzenleme 8 aydır yapılmadı. Bakanın sözü havada kalırken aşı da zamlanarak tek dozu 2 bin 575 liraya çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uzun zamandır ücretsiz olması için kadınlar tarafından mücadele edilen HPV aşısına yönelik verdiği sözleri unuttu.

2022 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan bu aşıların ücretsiz yapılması için yürütülen kampanyalar sonrası Koca açıklama yaparak “Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz” demişti.

HERHANGİ BİR DÜZENLEME AÇIKLANMADI

Ancak şubatta Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana gelmesiyle bu konuda mücadele veren sağlık emekçilerinin deprem bölgesine gitmesi, sonrasında da seçimlerin yapılmasıyla HPV aşılarıyla ilgili verilen mücadele aksadı. Bakan Koca’nın kasım ayındaki açıklamalarına ilişkin herhangi bir düzenleme açıklanmadı.

Sözcü’nün haberine göre, aradan geçen 8 ayda ise bu aşının tek bir dozu yüzde 29 ila yüzde 52 aralığında zamlanarak 2 bin 500 lirayı aştı.

Fahrettin Koca HPV sözünü tutmadı davalar arttı

3 DOZUNUN FİYATI 8 BİN TL’YE DAYANDI

Çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşan, bunun yanı sıra umumi tuvaletler gibi ortak alanlarda da bulaşmanın yaşanabildiği HPV virüsü için, Türkiye’de uygulanan aşı ‘gardasil aşısı.’

Şu anda bulunan gardasil aşısı ise Gardasil-9 olarak biliniyor ve bu aşı Türkiye’deki HPV aşısı ulusal aşı takviminde ve SGK ödeme listesinde bulunmuyor.

Yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de kanser türlerine yol açan; bu yüzden de hem kız hem erkek çocuklarına yapılan bu aşı 9-14 yaş arasına 2 doz, 14 yaş üstüne ise 3 doz uygulanması gerekiyor.

Tek dozunun fiyatı 2023 Ocak’ta 1993 TL olan bu aşı, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 2023 Temmuz itibarıyla yüzde 30,5 oranında artırılınca zamlandı ve 2 bin 575 TL’ye çıktı.

Yani 9-14 yaş aralığı için bu aşının maliyeti ocak ayında 3 bin 989 TL iken temmuz itibarıyla 5 bin 150 TL’ye çıktı; 14 yaş üstü için ise 2 bin 979 TL’den 7 bin 725 TL’ye ulaştı.

BAKANIN SÖZLERİNİN ÜZERİNDEN 8 AY GEÇTİ

Sağlık Bakanı Koca, 24 Kasım 2022’de Meclis’teki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’nin tespiti ve bulaşmanın engellenmesi amaçlı aşıyla ilgili yol haritalarının hazır olduğunu söylemişti.

“HPV taramalarında yerli test kiti uygulamasına önümüzdeki günlerde geçiyoruz. HPV aşısı içinse yaş gruplarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız” diyen Koca, şöyle demişti:

“HPV aşısının uygulanması konusunda da bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye de bir faydası yok.

Bu açıdan, yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hâl durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız; belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağımızı ve kapsamını kademe kademe genişleteceğimizi ifade etmek isterim.”

Kadınların ısrarı karşılık buldu! Bakan Koca’dan ‘HPV aşısı’ açıklaması