Fahrettin Koca HPV sözünü tutmadı davalar arttı

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 10:18 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 Perşembe 10:18 am

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz kasım ayında HPV aşısının ücretsiz olacağını duyurdu fakat uygulama başlamadı. Dr. Saffet Ercan, kendi imkanları ile aşı olanları ücret iadesi için SGK’ye dava açtığını söyledi.

Kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olan rahim rahim ağzı kanserine karşı koruyan HPV aşısının ücretsizolması başlatılan kampanyalar devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kasım ayında HPV aşısının ücretsiz olacağını söyledi. Koca açıklamasında ”Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz” ifadelerini kullandı.

Koca böyle dese de uygulama henüz başlamadı.

Başta rahim ağzı kanseri olmak üzere cinsel yolla bulaşan birçok hastalığa karşı koruma sağlayan aşıyı olmak isteyenler ücret ödemek zorunda kalıyor. Üç doz olunması gereken aşının tek doz fiyatı artan döviz kuru nedeniyle yaklaşık 2 bin TL’ye kadar yükseldi.

PROGRAM BAŞLAMADI DAVALAR ARTTI

Cumhuriyet’e konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi aile hekimi Dr. Saffet Ercan, “Aşılama programı başlamadı. Kendi imkânlarıyla aşı olanlar ücret iadesi için SGK’ye dava açanlar var. Davalarla ilgili düzenleme bekliyoruz” dedi.

“AŞILAR MUTLAKA PROGRAMA DAHİL EDİLMELİ”

Türkiye’nin ulusal aşılama programında HPV ve menenjit aşılarının bulunmadığına vurgu yapan Ercan, “Gelişmiş ülkelerin aşılama programında bulunan bu aşılar mutlaka programa dahil edilmeli” dedi.

Bakanlığın HPV aşısı kriterlerine uzmanlardan tepki! “Dünyanın hiçbir ülkesinde yok”