Ukrayna’da OHAL ilan edildi

Yayın tarihi: 23 Şubat 2022 Çarşamba 1:25 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2022 Çarşamba 5:11 pm

Ukrayna‘da Lugansk ve Donetsk hariç tüm bölgelerde OHAL ilan edildi. Rusya Ukrayna’daki diplomatların tahliye etmeye başladı, Kiev’deki Rusya Büyükelçiliği’nde Rus bayrağı indirildi. Rusya, ABD yaptırımları için açıklama yaptı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyet olan Donetsk ve Lugansk’ı tanımasıyla tırmanıyor. Kiev yönetimi bir ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Reuters’ın haberine göre, üst düzey güvenlik yetkilisi OHAL’in 30 gün süreceğini sonrasında bir 30 gün daha uzatılma ihtimalinin olduğunu belirtti.

Üst düzey yetkili, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin gündeminde nükleer silah olmadığını söyledi. Ayrıca Ukrayna parlamentosu bugün, Ukraynalı sivillere ateşli silah taşıma ve kendilerini savunma hakkı veren yasa tasarısını onayladı.

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bir kararname ile 18-60 yaş arası vatandaşları askere çağırdı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar ise savaşın önüne geçmek için diplomatik girişimlere devam ettiklerini söyledi. Savaş ihtimalinin hala olduğunu söyleyen Bodnar, yaptırımları olumlu karşıladıklarını ancak en güzel cevabın Ukrayna’nın NATO’ya alınması olduğunu kaydetti.

Rusya: ABD yaptırımları güçlü şekilde karşılık bulacak

UKRAYNA’DA SİVİLLERİN SİLAHLANMASINA ONAY

Ukrayna Parlamentosu, Ukraynalı sivillerin ateşli silah taşımasına izin veren tasarıyı onayladı. Parlamentonun bugün yapılan oturumunda sunulan karar tasarısı milletvekillerinin katıldığı oylamayla kabul edildi. Buna göre, ülkedeki sivillerin Rusya’yla artan gerilim nedeniyle “güvenlik” amaçlı silahlanmasına yasal olanak tanındı.

Putin, Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı

RUS DİPLOMATLAR TAHLİYE EDİLİYOR, BÜYÜKELÇİKTE RUS BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Rus haber Ajansı, Moskova yönetiminin Ukrayna’daki diplomatlarını tahliye etmeye başladığını duyurdu. Reuters’ın geçtiği haberde ise Ukrayna’daki Rus Büyükelçiliği’nin binadaki Rus bayrağını indirdiği bilgisi yer aldı.

RUSYA: ABD YAPTIRIMLARINA GÜÇLÜ BİR YANIT VERİLECEK

Rusya da ABD yaptırımlarına ‘simetrik olmasa da ölçülü ve ABD’nin hissedeceği şekilde güçlü bir yanıt vereceğini’ duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Hiç şüphe olmasın ki, yaptırımlara simetrik olmasa da, Amerikan tarafının hissedeceği şekilde ölçülü ve güçlü bir yanıt verilecek” denildi.

Putin: Ukrayna bir istisna

KİEV’DEN 351 RUSYA VATANDAŞINA YAPTIRIM

Bu arada Ukrayna parlamentosu da aralarında Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığının destekleyen milletvekillerinin de bulunduğu 351 Rusya vatandaşına yaptırım kararını onayladı.

Yaptırımlar çerçevesinde bu kişilerin Ukrayna’ya girişi ve mal varlıklarına erişimleri yasaklanacak, iş lisansları askıya alınacak.

İngiltere, Ukrayna’ya multi-milyon dolarlık destek paketini açıkladı

Aliyev ve Putin anlaşmayı şampanya içerek kutladı

Kremlin Sözcüsü’nden Türkiye açıklaması