Pınar Gültekin davasında duruşma ertelendi

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 11:36 am - Güncelleme: 27 Eylül 2021 Pazartesi 7:05 pm

Muğla’da işkence edilip öldürülen Pınar Gültekin’in katil zanlısı Cemal Metin Avcı’nın, ek iddianameyle birlikte dosyaya sanık sıfatıyla müdahil olan annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan ve boşandığı eşi Eda Karagün Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme Cemal Metin Avcı’nın tutukluluğunun devamına karar verirken duruşma 1 Kasım saat 14.00’e ertelendi.

Muğla’da geçen yıl Cemal Metin Avcı tarafından öldürülen 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in ölümüyle ilgili dava bugün Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor.

Cemal Metin Avcı, bugün 6’ncı kez hakim karşısına çıkacak. Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde öğleden sonra başlayacak duruşma öncesinde Muğla Adalet Sarayı önünde polis ekiplerince güvenlik önlemleri alındı. Duruşmayı Gültekin’in ailesinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ve kadın dayanışma gruplarının da takip etmesi bekleniyor. Cinayetten sonra olay yerine giderek delilleri gizlemeye çalıştıkları suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanan sanığın annesi Ayten ve babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ile ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın sanık olarak savunmalarının alınacağı belirtildi.

ADLİ TIP RAPORU OKUNDU

Mahkemede okunan adli tıp raporunda, “Yakılmadan önce maktülün hayatta olduğu anlaşılmıştır” denildi.

“BANA KATİL DİYORLAR”

Katil Cemal Metin Avcı’nın ifadesi, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle cezaevinden SEGBİS ile alınmaya başlandı. Adliye dışında sloganlarla adalet talep eden kadınların sesinden rahatsız olan Avcı, kendisine katil dedikleri gerekçesiyle pencerenin kapatılmasını istedi.

DOSYA BİRLEŞTİRİLDİ

6’ıncı duruşmaya tutuklu sanık Cemal Metin Avcı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin, babası Sıddık Gültekin ile cinayetten sonra olay yerine giderek delilleri gizlemeye çalıştıkları suçlamasıyla haklarında ek iddianame hazırlanan sanığın annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Duruşma yoklamayla başladı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sanıklar haklarında hazırlanan iddianamenin Avcı’nın yargılandığı dosyayla birleştirilmesine karar verildi. Böylece dosyada sanık sayısı 6’ya çıkmış oldu. Mahkemeye heyetince, 4 sanığın çapraz sorgu ile savunmalarının alınmasına karar verildi.

Pınar Gültekin davasında gelişme: Sigara izmariti anne A.’ya ait çıktı

“CEMAL ÇOK TEDİRGİNDİ, YEMEK YEMİYORDU, TERLİYORDU”

Avcı’nın boşandığı eşi Eda Karagün, suçlamaları reddederek “Cinayet daha ortaya çıkmadan, Cemal çok tedirgindi. Yemek yemiyordu, iştahtan kesildi. Eve geldiği zaman terliyordu. Kafamdaki yapbozları birleştirdim. Bağ evine gittiğimizde temizlik yapıldığını, halıların yerlere serildiğini, kapıların silindiğini fark ettim.” dedi.

“KOKOREÇ YAKTIĞINI SÖYLEDİ”

Sanık baba Selim Avcı ise Eda Karagün’ün, bağ evine tek başına gitmek istediğini söyleyerek “Onu yalnız bırakmak istemedik. Hep beraber bağ evine gittik. Orada 20 dakika durduk. Eşim ve ortağım sigara içti. Cemal, olay günü beni arayıp kayıp olan kız nedeniyle jandarmanın kendisinin ifadesini alacağını söyledi. Mertcan ile telefonda görüşmemizde, ağabeyinin bağ evinde bozuk kokoreçleri yaktığını söyledi. Suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuştu.

Duruşma, sanık Ayten Avcı’nın savunması ile davam ediyor.

Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin, dava öncesi Muğla Adliyesi önünde gazetecilere, başından beri sürecin içinde başka faillerin de olduğunu ifade ettiklerini, ek iddianameyle yargılamanın da önemli ölçüde genişlediğini, bundan sonra da hukuki surecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını kaydetti. Dosyanın bugün birleşeceğini umut ettiklerini dile getiren Gültekin, “Sanığın yakınları için hazırlanan ek iddianamenin bugün dava dosyası ile birleştirilmesini bekliyoruz. Suça iştirak eden tüm kişilerin ceza almasını istiyoruz” dedi.

Duruşma verilen aranın ardından sanıkların çapraz sorgusuyla devam ediyor.

ACILI ANNE GÜLTEKİN: “BUNLAR AİLECE KATİL”

Pınar Gültekin’in annesi Şefika Gültekin, çapraz sorgu esnasında, “Bunlar ailece katil” dedi Cemal Metin Avcı’nın annesi Ayten Avcı bu esnada fenalaştı. Şefika Gültekin duruşma salonundan ayrıldı.

Mahkeme tarafından Adalet Bakanlığı marifetiyle ABD’ye yazılan muzekkereye Adalet Bakanlığından gelen yazıda, ABD’den adli işlemlerin işbirliği için bir kısım bilgilerin gönderildiği ve daha sonra bilgi lazım olduğunda gerekli işlemlerin yapılacağı bildirildi.

Pınar Gültekin’in avukatları ABD’den gelen bilgilerin kendilerinin de görebilme talebine mahkeme yazının bugün geldiğini ve dosyasına konulduğunu söyledi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme Cemal Metin Avcı’nın tutukluluğunun devamına karar verirken, akrabası olan diğer sanıkların tutuklanması ise reddedildi. Pınar Gültekin’in telefonu hakkında gelen rapor inceleneceği öğrenildi.

Duruşma 1 Kasım saat 14.00’e ertelendi.

DAVA ÖNCESİ

Öte yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve kadın örgütleri de adliye önünde Pınar Gültekin’in fotoğrafları ile kadın cinayetlerini protesto etti.

PINAR’IN BABASI: 6 MAHKEMEDİR BOŞUNA GİDİP GELİYORUZ

Muğla’da, boğularak öldürülüp, cesedi varilde yakılan Pınar Gültekin’in (27) babası Sıddık Gültekin, duruşma öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gültekin, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın annesi, babası, boşandığı eşi ve ortağının daha mahkemede sanık olarak yargılanacak olmasını değerlendirdi. Gültekin, “Sürecin başından beri caninin yalnız olmadığını söylüyorduk. Neticede söylediğimiz oldu. Deliller ortada. Katilin annesinin ve ortağının içtiği sigaranın izmaritleri, Pınar’ın öldürüldüğü varilde bulundu. Biz sadece delil kararttıklarını değil cinayete de iştirak ettiklerini söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz. Dosyalar bugün birleşecek. 6 mahkemedir boşuna gidip, geliyoruz” dedi.

 

Pınar Gültekin’in babası: Sürekli benden delil istiyor daha ne sunayım?

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 10 saat süren 9 Kasım 2020’deki ilk duruşmada mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Pınar Gültekin’in kesin ölüm nedeninin saptanması için İstanbul Adli Tıp Kurumu ilgili 1. Adli Tıp İhtisas Kuruluna yazı yazılarak yeniden rapor istenmesine ve olay yeri inceleme uzmanı ve bilirkişi marifetiyle olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek, duruşmayı 4 Ocak 2021’e ertelemişti.

İkinci duruşmada baba Sıddık Gültekin, mahkemede adil yargılama olmadığını öne sürerek salonu terk edip reddi hakim talebinde bulunmuş, duruşma 15 Şubat’a ertelenmişti.

Üçüncü duruşmada mahkeme heyeti Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, kardeşi Mertcan Avcı’nın yurt dışı yasağı ile tahliyesine karar vermiş, yeniden keşif talebini de reddeden mahkeme heyeti, bu celse dinlenemeyen tanıklardan birinin dosyaya yeni bir şey katmayacağından dinlenmesine yer olmadığına, bir tanığın ise sonraki celseye zorla getirilmesine, Adli Tıp Kurumundan gelecek raporun beklenmesine hükmederek duruşmayı 26 Nisan’a ertelemişti.

Dördüncü duruşmada mahkeme heyeti, sanıklardan Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, Adli Tıp Kurumundan gelecek raporun beklenmesine, android şifresi ile ilgili yazılan müzekkere ile ilgili, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne gönderilmesine hükmederek duruşmayı 12 Temmuz’a ertelemişti.

Beşinci duruşmada mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilen adli yardımlaşma talebinin dönüşünün beklenmesine, sanık müdafilerinin talebi doğrultusunda Adli Tıp Kurumu 3. Üst Kurulunun gönderdiği rapora esas Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesi raporunun bir örneğinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar vererek duruşmayı 27 Eylül’e ertelemişti.