Özgür Özel “Tutum Belgesi” hazırlığında: Bir ayağı sokakta bir ayağı parlamentoda

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:14 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:15 pm

Sözcü Yazarı İsmail Saymaz, CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in genel başkanlık adaylığı için “Tutum Belgesi” hazırladığını söyledi. İsmail Saymaz, Özgür Özel’in kaynağını sol ve sosyal demokrasiden alan “ bir ayağı sokakta, bir ayağı parlamentoda” bir parti hedeflediğini belirtti.

Sözcü Gazetesi Yazarı İsmail Saymaz, CHP’deki “değişim” tartışmalarına dair dikkat çeken bir kulis bilgisi aktardı. İsmail Saymaz, Grup Başkanı Özgür Özel’in genel başkanlık adaylığı için bir “Tutum Belgesi” hazırladığını iletti.

Saymaz, Özgür Özel’in kaynağını sol ve sosyal demokrasiden alan ve “Bir ayağı sokakta, bir ayağı parlamentoda” bir CHP hedeflediğini söyledi.

“İTTİFAK MUTSUZLUĞU”

İsmail Saymaz, Özel’in hazırladığı belgenin taslağında uygulanan ittifak stratejisinin mutsuzluk yarattığı tespit edilerek eleştirildiğini ifade etti.
Saymaz’ın yazısında konuyla ilgili olarak, “Taslakta ittifak stratejisi eleştirilerek, ‘Aynılaşma çabalarının ittifakı oluşturan tüm kesimleri mutsuz ettiğini deneyimlerimizden görüyoruz’ deniyor” ifadeleri kullanıldı.

“ADAYLIK İLANINDAN ÇOK TUTUM NETLEŞTİRME”

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“CHP Grup Başkanı Özgür Özel, genel başkan adaylığına destek veren milletvekilleri, siyasetçiler ve akademisyenlerle bir ‘Tutum Belgesi’ hazırlıyor. Özel’in manifestosu olarak tasarlanan tutum belgesinin taslağında, ‘Değişimden kastımız bir başkalaşım, bir metamorfoz değildir’ deniyor.

Değişimden kastın CHP’yi iktidara taşımak amacıyla eylem ve söylemde değişimi gerçekleştirmek, örgütsel anlayışı yenilemek, katılımcı demokrasinin önünü açmak olduğu belirtiliyor. ‘Değişimin siyasal kaynağı şüphesiz, sol ve sosyal demokrasi olacaktır’ deniyor.

CHP’de sokak ve protestolardan çekinmeyen halkçı ve kamucu sol anlayışın egemen olması gerektiği belirtiliyor.

Tüzüğün demokratikleştirilmesi, çarşaf listenin uygulanması, milletvekili seçiminde önseçim yapılması, cumhurbaşkanı adayının üyelerce belirlenmesi hedefi konuyor.

Taslakta ittifak stratejisi eleştirilerek, ‘Aynılaşma çabalarının ittifakı oluşturan tüm kesimleri mutsuz ettiğini deneyimlerimizden görüyoruz’ deniyor. CHP’nin ‘bir ayağı sokakta, bir ayağı parlamentoda’ parti olması isteniyor.

Dün Özel’i aradım.

Tutum Belgesi’ni doğruladı.

Farklı öznelerle ortaklaşma arayışında olduklarını kaydederek, şöyle dedi:

‘Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerindeki açıklamalarımdan sonra bizlerle paralel düşünenlerle birlikte biraz daha kalabalıklaşıyoruz. Hem siyaset alanından insanlarla, hem de siyasetle ilgilenen akademisyenlerden ilgi var. Bir adaylık ilanından çok, tutumumuzu netleştiriyoruz.’

Özgür Özel’den adaylık çıkışı! “Her göreve talibim”