Öğrencilerin ‘barınma’ krizi sürüyor! “Tarikat yurtlarına mahkum ediliyoruz”

Yayın tarihi: 24 Eylül 2022 Cumartesi 4:28 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2022 Cumartesi 5:10 pm

AKP iktidarının kötü politikaları sonucunda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ev ve öğrenci yurtlarının fiyatları fahiş seviyelere yükseldi. Üniversite öğrencileri, yüksek fiyatlar nedeniyle barınacak bir yer bulamadıklarını belirterek “tarikat yurtlarına mahkum ediliyoruz” dedi.

AKP’nin sebep olduğu ‘ekonomik kriz’ halkın geçimini sağlamasını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik birçok sektörde fiyat artışına neden olurken, halk yoksullaşmaya devam ediyor.

YKS’de başarılı bir sonuç alıp üniversiteyi kazanan öğrenciler ‘barınma’ sorunuyla karşı karşıya. KYK’da kalmaya hak kazanamayan öğrenciler, ev kiralama ve özel yurt seçenekleri üzerine düşünüyor ancak yüksek fiyatlar ailelerin kara kara düşünmelerine sebep oluyor.

ÖZEL YURTLAR YILLIK 40 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Ankara’nın merkezi Kızılay’da bir kız öğrenci için 9 aylık, dört kişilik oda fiyatı 40 bin lirayken; iki kişilik oda fiyatı 49 bin lira, tek kişilik oda fiyatı ise 49 bin 750 lira civarında. Ayrıca, her çamaşır yıkama başına 15-20 lira ücret talep ediliyor. Böylece; tek kişilik odada yaşayan öğrencinin ayda ödeyeceği ücret 5 bin 528 lirayı buluyor. Kızılay civarında bir yurtta kalmak isteyen erkek öğrenci için ise tek kişilik oda 10 aylık 80 bin lira, iki kişilik oda 70 bin lira, üç kişilik oda ise 61 bin lira ödemek durumda kalıyor.

Üniversite barınma problemi sebebiyle devam zorunluluğunu kaldırdı

Ankara’nın Bahçelievler semtinde ise, erkek öğrenci için 10 aylık tek kişilik oda fiyatı yaklaşık 70 bin, iki kişilik yaklaşık 50 bin lira, bodrum katında olan dört kişilik odalar ise yaklaşık 29 bin lira. Ayrıca yine her çamaşır yıkama başına 15 lira isteniyor. Bahçelievler’de yer alan bir kız öğrenci yurdunda ise tek kişilik odalar 10 aylık 75-80 bin lira arasındayken, iki kişilik oda 65 bin civarında. Ayrıca söz konusu kız öğrenci yurdunda ise çamaşır yıkamak isteyen bir öğrencinin makine başı 20 lira ödemesi gerekiyor.

KİRALIK DAİRELER 4 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Kiralık dairelerde ise, öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Cebeci Mahallesi’ndeki 65 metrekare 2 artı 1 dairenin fiyatı 4 bin TL iken; yine Cebeci Mahallesi’nde bulunan ikinci kattaki 3 artı 1 bir daire fiyatı 5 bin TL, birinci katta yine 3 artı 1 dairenin fiyatı da 6 bin TL.

Öğrencilerin ‘barınma’ kabusu sürüyor! Eşya maliyeti 20 bin TL’ye ulaştı

“TARİKAT YURTLARINA MAHKÛM EDİLİYORUZ”

Geçen yıldan bu yana ücretsiz yurt ve üniversitelerde ücretsiz yemek talep eden ‘Yurtsuzlar’ grubu söz konusu kira ve yurt fiyatlarına tepki gösteriyor. “Biz üniversiteliler haksız yere yapılan kira ve yurt zamlarına mecbur değiliz!” diye belirten ‘Yurtsuzlar’ üyesi Hacettepe Eczacılık Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Zuhal Ayva, şöyle konuştu:

“Barınma krizi bu yıl da geçtiğimiz yıl da ‘Yurtsuzlar’ adına çalışma yapmıştık. Barınma krizi inanılmaz derecede patladı hem üniversitelerin niteliksizleştirilmesi, barajın düşmesi hatta bu yıl tamamen ortadan kaldırılması ile beraber üniversiteye gelen öğrenci sayısında inanılmaz bir artış oldu ama buna rağmen KYK kapasiteleri asla artırılmadı, artırıldığı söyleniyor. 800 bin kapasite var şu an KYK yurtlarında ama Türkiye’deki öğrenci sayısını karşılayan bir şey değil. Sadece Ankara’da 900 binden fazla öğrenci var ve KYK yurtları öğrencileri yeterince barındıramadığı için özel yurtlara veya tarikat yurtlarına mahkûm ediliyoruz aslında. Özel yurtlar fahiş fiyatlı. Tarikat cemaat yurtlarında da ucuzluk ile cezbetmeye çalışıyorlar öğrencileri fakat orada hayatlarımıza müdahale ediliyor, özel alanımız kalmıyor. Hatta geçtiğimiz yıl iki tane arkadaşımızı kaybettik orada; Mehmet Sami Tuğrul ve Enes Kara. Mehmet Sami Tuğrul Alim-Der yurdunda çok kötü bir şekilde öldürüldü; Enes Kara’da intihar etti.

Öğrencilerin ‘barınma’ çilesi büyüyor! Fiyatlar ateş pahası

“OKULA GELEMEYEN ÇOK FAZLA ARKADAŞIMIZ VAR”

KYK’da kalmaya hak kazanamadığı için eğitime devam edemeyen çok sayıda öğrenci olduğunu belirten Ayva, “Bu yıl KYK yurdunun çıkmadığı, herhangi bir ev bulamadığı için okula gelemeyen çok fazla arkadaşımız var ve bunların başında aslında kız arkadaşlarımız ve LGBTİ artı arkadaşlarımız var. Çünkü insanların zaten ‘kız kısmı okumaz’ sözünden gelen, çok çirkin bir biçimde böyle bir tutumu da varken kız arkadaşlarımızın, ev içinde emeğinin sömürüldüğü bir durum var. Bilgi üretim sürecinden tamamen koparıldıkları ve kendi hayatlarını kuramadıkları, ailelerden özerk bir yaşam oluşturamadıkları bir durumda var. Bunun içinde mücadele ediyoruz aslında.” dedi.