Öğrencilerin ‘barınma’ kabusu sürüyor! Eşya maliyeti 20 bin TL’ye ulaştı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2022 Pazartesi 10:26 am - Güncelleme: 12 Eylül 2022 Pazartesi 10:26 am

Üniversite öğrencileri, fahiş fiyatlar nedeniyle ‘barınma’ sorunu yaşamaya devam ediyor. Kira fiyatlarındaki maliyet nedeniyle hem öğrenciler hem de aileleri kara kara düşünürken, bir şekilde ev kiralayan ise eşya maliyetlerini karşılamakta güçlük yaşıyor.

AKP’nin kötü ekonomi yönetimi nedeniyle yaşanan ekonomik kriz her geçen gün daha derinden hissediliyor. Üniversite öğrencileri, fahiş fiyatlar yüzünden eğitim-öğretim döneminin başlamasına az bir süre kala ‘barınma’ kriziyle mücadele etmeye devam ediyor.

KYK yurt başvuruları olumsuz sonuçlanan öğrenciler, yüksek maliyetli özel yurtlar yerine daire kiralama seçeneği üzerinde duruyor. Ancak bu seçenek de diğerinden karlı değil. Daire kiralayan öğrenci bu sefer de spotçularda kara kara düşünmek zorunda kalıyor.

Öğrencilerin ‘barınma’ çilesi büyüyor! Fiyatlar ateş pahası

Spotçular; geçen yıla kıyasla, artık vatandaşların eşya satmadığını ve azalan eşya stokunun fiyatlarda ciddi miktarda artışa sebep olduğuna dikkat çekiyor.

“İNSANLAR NE YİYECEĞİZ DİYE DÜŞÜNÜYOR ARTIK EŞYA DÜŞÜNÜLMÜYOR”

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Tutkucan Sarıöz adlı spotçu, “İstanbul’daki kira fiyatları çok yükseldiği için, öğrenciler 3-4 kişiyle eve çıkarak ikinci el eşya alıyorlar. Sıfır ürünün fiyatı ne kadar artarsa ikinci el ürünlere de yansıyor. Geçen sene bir buzdolabını 700 liraya satıyorsak, bu sene 2 bin liradan başlıyor. Öğrencilere satışlarımız geçen yıla göre yüzde 50 oranında azaldı. İnsanlar geçinme kaygısından ziyade yarın ne yiyebileceğiz durumuna geldi. Eşya da son düşünülecek şey oldu” ifadelerini kullandı.

Barınma sorunu çığ gibi büyüyor! Öğrenciler üniversitelere gidemiyor

 

“DÜKKANLAR KAPANACAK”

Oğuzhan Çalışkan ise öğrencilerin eskisi kadar ikinci el eşya almadığını belirterek, “Üç kapılı dolapları 500 liraya satarken bu yıl bin 500 liraya satıyoruz. Şu anda bir öğrenci evini düzmenin fiyatı ortalama 20 bin lira. Geçen sene 8-9 bin liraydı” dedi. Eşya da bulamadıklarını anlatan Çalışkan, “Vatandaşta nakit para olmadığı için evindeki ikinci eli değişim yapamıyor. Biz alamadığımız için öğrenciler de bizden alamıyor. Böyle giderse esnaflar dükkân kapatacak” diye konuştu.

“FİYATLARI DUYANLAR YAKINIYOR”

Esnaf Ali Ekber Sarıbıyık da “Üç gündür dükkânda siftahım yok. Fiyatları duyanlar, ‘Nasıl ev kuracağız? Nasıl yaşacağız?’ diye yakınıyor. Piyasada dönüşümlü ürün de kalmadı. Eskiden vatandaşlar, ürünler biraz eskidiğinde ürünü satıp değiştirmek istiyordu. Şimdi pahalılıktan değiştirme şansı kalmadığı için eskiyle idare ediyorlar” dedi.
Özel yurtlar 200 bin liraya dayandı, penceresi olmayan evin kirası 5- 6 bin lira! Öğrencilerin ‘barınma sınavı’: Mutfakta kalan bile var…
Murat Aybar ise “Spot ürünlerde fiyatlar çok arttı. Tek başına bir insan bu ekonomide geçimini sağlayamaz. Okul sezonu olduğu için öğretmenler, öğrenciler geliyor ancak fiyatlardan, ürünlerden tatmin olmuyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin kira haritası çıkarıldı: Halk barınma kriziyle karşı karşıya