Murat Emir: Sayıştay raporlarına sansür geliyor!

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 10:23 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 10:23 am

CHP Milletvekili Murat Emir, Sayıştay’da Metin Yener imzasıyla çıkarılan genelge ile Sayıştay içinde yeni sansür uygulamasının ortaya konduğunu ifade etti.

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, İsmi çift maaşlı kamu yöneticileri arasında yer alan ve Cumhurbaşkanlığındaki görevinin ardından Sayıştay Başkanlığına seçilen Metin Yener, skandal bir genelgeye imza attı. Yener, hazırladığı altı maddelik genelge ile “Raporlama süreci hakkında kamu idaresi üst yönetiminin bilgi sahibi olmasının sağlanması amacıyla” düzenlenen toplantıya katılabilmesinin önünü açtı. Genelgeyi ortaya çıkaran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Denetim raporlarının niteliği her geçen yıl biraz daha azalıyor. Rapor Denetleme Kurulunun raporları makasladığını biliyoruz. Bu da yetmezmiş gibi şimdi en tepeden mi raporlara müdahale edilecek?” diye sordu.

SAYIŞTAY RAPORLARINA YİNE SANSÜR MÜ GELİYOR?

Kamunun hesaplarını TBMM adına denetleyen ve tüm kısıtlamalara karşın birçok usulsüzlük ve yolsuzluğu ortaya çıkartan Sayıştayda ilginç bir karar alındığı ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sayıştay Başkanı Metin Yener imzası ile denetçilere gönderilen 6 maddelik genelgenin detaylarını paylaştı. Sayıştayın uzun süredir “Raporlara sansür uygulanıyor” eleştirilerinin hedefi olduğunu hatırlatan Emir, genelgenin bazı bölümlerini paylaşarak ‘sansür’ün derinleşeceğini söyledi.

Sayıştay Başkanı Metin Yener imzası ile denetçilere gönderilen genelgeye göre

“Düzenlilik denetimleri sonucunda kamu idaresi üst yönetimiyle denetim raporuna alınması planlanan tespitlerin değerlendirilmesi ve raporlama süreci hakkında kamu idaresi üst yönetiminin bilgi sahibi olmasının sağlanması amacıyla denetim sonuçlarını değerlendirme toplantıları yapılacak.”

Sansür kalktı, gerçek ortaya çıktı! ÖSYM ihalesi 47 yıldır tek firmada

BAŞKAN DA TOPLANTIYA KATILACAK

Yine genelgeye göre denetim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya başkan da katılacak: “Değerlendirme toplantısı, kamu idareleri üst yönetimine grup başkanı tarafından toplantı tarihinden en az bir hafta önce bildirilecektir. Raporda konu edilmesi öngörülen tespitlere ilişkin özet bilgiler kamu idaresi üst yönetimine iletilecektir.

Toplantıya grup başkanı, ekip başkanı ve grup başkanınca görevlendirilecek denetçiler katılacaktır. Başkanlık tarafından da toplantıya katılım sağlanabilecektir. Grup başkanları, katılımcı bilgileri ve toplantı tarihleri hakkında bölüm başkanına bilgi vereceklerdir.”

EMİR: BAŞKANA DENETÇİLERE MÜDAHALE YETKİSİ

Denetim sürecinden sonra, Sayıştayın kanunu gereği Rapor Değerlendirme Kurulunun halihazırda zaten bulguları incelediğini hatırlatan CHP’li Emir, “Denetçilerin tespit ettiği usulsüzlükler zaten Rapor Değerlendirme Kurulu süzgecinden geçerek geliyor. Bu da yetmezmiş gibi denetlenen kamu idareleri ile yapılacak değerlendirme toplantısına Sayıştay Başkanının da katılabileceğini öğreniyoruz. Bu katılımın amacı nedir? Bu seviyede bir toplantıya Başkan niye katılsın? Başkana denetim raporlarına ve denetçilere dilediği müdahalede bulunma olanağı yaratılıyor?” diye sordu.

ÇİFT MAAŞLI BÜROKRATTI

Metin Yener’in Sayıştay Başkanlığına seçilmeden önce ismi çift maaşlı bürokratlar arasında geçiyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yener Cumhurbaşkanlığı personel ve prensipler genel müdürlüğü görevinde bulunduğu sırada aynı zamanda Türk Telekom’a bağlı TTNET’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi ile Türkiye Boks Federasyonu Asbaşkanlığı görevlerini de sürdürüyordu.

“SADELEŞTİRME DE YETMEDİ”

Kamunun hesaplarını Meclis adına denetleyen ve tüm kısıtlamalara karşın çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluğu ortaya çıkartan Sayıştayın uzman denetçilerinin raporları

2015 yılından bu yana iki daire başkanı, her daireden birer üye ve denetimden sorumlu başkan yardımcısından oluşan Rapor Değerlendirme Kurulunda denetlendikten sonra TBMM’ye sunuluyordu.

2018 yılı denetim raporlarının TBMM’ye sunulmasının ardından raporlara bir de “Sadeleştirme” adı altında yeni bir format uygulandığı ortaya çıktı.

“Sadeleştirme” uygulaması ile raporların hem sayfalarında hem de içerik bilgilerinde büyük azalmalar olmuştu. Öyle ki 2016 yılında yani “Sadeleştirme” uygulaması öncesi, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Sayıştay Denetim Raporu 540 sayfa iken, 2018 yılında aynı kurum için hazırlanan rapor 108 sayfa olmuştu. Elbette düşen yalnızca sayfa sayısı değil, tespit edilen usulsüzlüklerdi de. Son genelge ‘Sadeleştirme’nin de yetmediğini ortaya koyuyor.