Moderna: Korona aşımızda başarı oranı yüzde 94.5

Yayın tarihi: 16 Kasım 2020 Pazartesi 3:12 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2020 Pazartesi 6:18 pm

ABD’li ilaç şirketi Moderna Inc tarafından yapılan klinik araştırmada, üretilen yeni tip koronavirüs aşısının yüzde 94.5 etkili olduğu açıklandı.

Pfizer ile BioNTech’in koronavirüse karşı geliştirdiği aşının üçüncü faz denemelerinin yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklamasının bir müjde haberi de ABD’li ilaç şirketi Moderna Inc’den geldi. Şirket, 30 bin kişiye yapılan iki dozluk aşı çalışmasının yüzde 94.5 etkili olduğunu duyurdu.

“İKİ MÜKEMMEL AŞI”

Moderna CEO’su Stephane Bancel, Business Insider’a yaptığı açıklamada “Bunlar, birçok ABD ve dünyadaki birçok insana yardımcı olacak iki mükemmel aşı” dedi. Bancel ürettikleri aşının Pfizer-Biontech aşısıyla kıyaslanmasının saflık olacağını nitelerken, henüz kıyaslamak için çok erken olduğunun altını çizdi.

“ÖNEMLİ AVANTAJI KOLAY SAKLANABİLMESİ”

Bancel, Moderna’nın aşısının Pfizer/Biontech aşısına göre önemli bir avantajı olduğunu söyledi. Moderna’nın aşısının tipik buzdolabı sıcaklıklarında (2-8 derece) bir ay muhafaza edilebildiği belirtilirken, Pfizer’in atışının kuru buz ve özel kaplar gerektiren -70 derece sıcaklıkta saklanması gerektiği belirtildi.

“OLABİLECEĞİNİN EN İYİSİ”

Gelen ilk sonuçlara göre, her 95 kişi içerisinden iki doz alan katılımcılardan sadece beş kişi hastalandı. Aşı aynı zamanda en ciddi koronavirüs enfeksiyonlarını da engelliyor.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci yeni aşı hakkında, “Olabileceğinin en iyisi” dedi.

Pfizer: Aşı adayımız yüzde 90 etkili