Pfizer: Aşı adayımız yüzde 90 etkili

Yayın tarihi: 9 Kasım 2020 Pazartesi 3:18 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2020 Pazartesi 6:15 pm

Pfizer ile BioNTech’in koronavirüse karşı geliştirdiği aşının üçüncü faz denemelerinin yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklandı.

New York merkezli Pfizer, koronavirüs aşısı çalışmalarıyla ilgili önemli bir bilgilendirmede yaptı. Şirket, Alman partneri BioNTech ile geliştirdiği deneysel koronavirüs aşısının, virüsü engelleme konusunda yüzde 90’dan daha etkili olduğunu duyurdu.

Pfizer’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“2020’de 50 milyon doza kadar Covid-19 aşısı üretmeyi umuyoruz, gelecek yıl covid-19 aşısının 1.3 milyar doza yakın üretilmesi bekleniyor.”

Böylece Pfizer ve BioNTech, geniş kapsamlı klinik denemelerle ilgili olumlu veriler yayınlayan ilk ilaç şirketleri oldu. Şirket, ilaçla ilgili ciddi bir güvenlik endişeleri olmadığını ve bu ay bitmeden ABD’den acil kullanım tescili isteyeceklerini belirtti.

COVİD-19’U ÖNLEME YETENEĞİNİ KANITLIYOR

Hala devam eden çalışmalar ve etki düzeyi araştırması sürmesine rağmen aşının işe yaradığının ortaya konulduğunu belirten Pfizer CEO’su Albert Bourla, “Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün” derken “Aşama 3, COVID-19 aşısı denememizin ilk sonuçlarıdır. Bu aşama aşımızın COVID-19’u önleme yeteneğinin ilk kanıtını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE DE DENENİYOR

Türkiye’de dahil olmak üzere 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edilen aşının üreticilerinin bu ay sonunda acil kullanım onayı için başvuruda bulunmayı planladığı bildirildi. Aşı, üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacak. Pfizer, yıl sonuna kadar 50 milyon doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor. Pfizer CEO’su Albert Bourla konuyla ilgili olarak, “Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün. Koronavirüs aşımızın üçüncü faz sonuçları, aşının COVId-19’a karşı koruma sağladığını gösterdi.”