Merkez Bankası’ndan Bankalara risk primi talimatı! BDDK’dan açıklama
Yayın tarihi: 25 Mayıs 2023 Perşembe 12:45 pm - Güncelleme: 25 Mayıs 2023 Perşembe 12:46 pmMerkez Bankası (MB), kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek için bankalardan dolar tahvili almalarını istediği öne sürüldü. BDDK “bankalar hakkında beyan edilen açıklamaların gerçeği yansıtmadığını” açıkladı ancak belirtilen açıklamanın ne olduğunu söylemedi.
CDS, yani kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmesine göre her gün değişiyor. Kredi dereceleme kuruluşlarının ülkelere verdiği notlarından daha dinamik bir gösterge haline gelen bu değer, ‘risk barometresi’ gibi piyasalar tarafından izleniyor.
Türkiye’nin CDS primleri seçim öncesi, beş ay sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilemişti. Ancak seçim sonuçlarının ardından risk primi ilk iş gününden itibaren artışa geçmiş, 700’e kadar çıkmıştı.
Bloomberg’in haberine göre MB yetkilileri, bankaları arayarak ikincil piyasalarda birden fazla vadeye sahip dolar tahvillerini satın almalarını istedi. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre amaç kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek.
Türkiye’nin risk primi 700 baz puanın üzerine çıktı! 7 ayın zirvesi
BDDK’DAN AÇIKLAMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir açıklama yayınlayarak ‘bankalar hakkında beyan edilen açıklamaların gerçeği yansıtmadığını’ kaydetti. BDDK kast edilen açıklamanın ne olduğunu yazmadı.
Twitter’dan açıklamayı alıntılayan Nebati, ‘birilerinin hastalıklı bir ruh haliyle Türkiye’yi aşağı çekmeye çalıştığını’ iddia etti.
Biz gecelik faizlerin yüzde 7500’leri bulduğu, batık banka krizleri nedeniyle insanların hayatlarının bittiği bir enkazı devraldık. 21 yılda kurduğumuz güçlü ekonomik altyapı ve bankacılık sistemi sayesinde nice badirelerden güçlenerek çıktık.
2008 Küresel Finansal Krizinde… https://t.co/1IcK68TfzY
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) May 24, 2023