Türkiye’nin risk primi 700 baz puanın üzerine çıktı! 7 ayın zirvesi

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2023 Salı 10:19 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2023 Salı 10:19 am

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu olan 14 Mayıs öncesi 500 baz puan olan kredi risk primi seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından hızla yükseldi. Türkiye’nin kredi risk primi 700 baz puanın üzerine çıkarak Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimlerinde hiç bir adayın kazanamamasının ardından piyasalardaki belirsizlik Türkiye’nin kredi risk priminin yükselmesine neden oldu. Türkiye’nin kredi ödeyebilirliğini gösteren 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS)  14 Mayıs öncesi 500 baz puan olarak pozitif bir değer olarak ölçülmüştü. Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte hızla yükselen CDS 700 baz puanın üzerine çıktı. 700 baz puan Türkiye’nin 7 aydır gördüğü en yüksek oran.

Seçim öncesi Türkiye’nin risk primi kritik eşiğin altına indi!

KREDİ TEMERRÜT TAKASI NE DEMEK?

Kredi Temerrüt Takası (CDS), bir sigortalama işlemi gibi de düşünülebilirken elinde tahvil ya da benzeri bir yatırım enstrümanı bulunduran yatırımcının, vade sonu geldiğinde alacağı getirinin belli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayan finansal bir araçtır. Başka bir anlatımla borçlu pozisyondaki şirketin borcunu ödeyememe ihtimaline yani iflas riskine karşı alacaklı şirketin hakkını garanti eden kıymetli evraktır.

Kredi Risk Primi olarak da bilinen CDS primi, günümüzde ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılmaktadır. Ülke riskleri, ekonomik göstergelerin yanında ülke politikalarına göre de değişebilirken CDS primi, ülkeler için oldukça önemli bir gösterge niteliğindedir. CDS için aynı zamanda kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine ikame olabilecek güncel bir gösterge de denilebilir.