Merdan Yanardağ’ın avukatı gözaltı ve tutuklama sürecini anlattı

Yayın tarihi: 27 Haziran 2023 Salı 5:10 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2023 Salı 5:10 pm

Tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna, Merdan Yanardağ’ın nihai olarak Marmara Cezaevi’ne götürüleceğini söyledi.

Tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Bilgütay Hakkı Durna, tutuklama kararının ardından İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde bir basın açıklaması yaptı.

Bilgütay Hakkı Durna, terör örgütü propagandası yapmak ve suçu ve suçluyu övmek suçlamalarının yöneltildiği Merdan Yanardağ’ın sadece terör örgütü propagandası suçlamasıyla tutuklandığını fakat suçu ve suçluyu övme suçlamasının da iddianamede yer alma ihtimalinin olduğunu ve itiraz haklarını kullanacaklarını söyledi.

Durna ayrıca Yanardağ’ın nihai olarak Marmara Cezaevi’ne götürüleceğini fakat ilk olarak Metris Cezaevi’ne götürülme ihtimalinin de olduğunu söyledi.

“KARAR VERİLİP TAŞLAR DÖŞENDİ”

Dava süreciyle ilgili bilgi veren Durna şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorsunuz Merdan Yanardağ’a hakkında dün başlayan soruşturma tutuklamayla sonuçlandı. Dün emniyet ifadesinde hakkında iki tane soruşturma açılmıştı. Terörle Mücadele Yasası, terör örgütü propagandası yapmak ve Türk Ceza Kanunu’nun suçu ve suçluyu övmek. Dün bu şekilde ifade verdik. Savcılık ifadesinde de yine bu suçlamalar yöneltildi. Sonrasında savcılık terör örgütü propagandası yapmaktan yalnız mahkemeye sevk etti tutuklama talebiyle. Diğer suç tarafından tutuklama talebi oluşmadı. Tabii bu ileride iddianameye konu olmayacağı anlamına gelmiyor. Terör örgütü propagandası yapma suçunun yani sulh ceza hakimliğinin kararında yer alan ibareler biz hukukçuların bildiği klasik birbirini tekrar eden ifadelerden oluşuyor. Öyle bir özel bir somutlama, özgüleme hali söz konusu değil. Biz dünkü sorgulama anında şunu fark ettik ilk emniyetteki soruşturmanın başlangıcında soruşturma yalnızca bu sosyal medyada dolaşan aslında biliyorsunuz Merdan Yanardağ’ın programı uzun bir program. Orada bir 15-20 dakikalık bir bölüm bu konuya ayrılmış durumda. Bunun 4-5 dakikası montajlanmış, cımbızlanmış hali sosyal medyada dolaşıyor. O halin çözümü yapılmış o halde soruşturma başlatılmış. Gözaltı talebi de o metin üzerinden talep edilmiş. Biz dedik ki bu sözler bağlamından koparılmış, birbirine yapıştırılmış, bizim derdimizi anlatmıyor. Biz ifade öncesinde hem programın tamamını hem de aslında Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu’nun basına yansımış röportajını savcılığa sunduk. İtiraz hakkımız var, o hakkımızı kullanacağız tabii.”

Merdan Yanardağ’dan ilk mesaj: Korkmuyoruz, susmayacağız