Mustafa Balbay’dan kritik iddia! “İsrail’e kısıtlanacak ürünler için önceden bilgi vermişler”

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2024 Cuma 11:44 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2024 Cuma 11:44 am

Haber: Ceren Ural

Gazeteci Mustafa Balbay İsrail’e yapılan ticaretle ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi.

AKP iktidarı, Filistin’deki sivillere yönelik insanlık dışı saldırılarda bulunan İsrail ile tüm ticari ilişkileri durdurma kararı aldı. 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler öncesi ticari ilişkilerin askıya alınmaması nedeniyle sıkça protesto edilen AKP, bu kararı İsrail’in saldırılara başladığı 7 Ekim tarihinden yaklaşık 7 ay sonra aldı.

İktidar yoğun tepkilerin ardından İsrail ile ticari ilişkileri durdurdu

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur.” denildi.

Mustafa Balbay şunları söyledi:

Ben notlar tutmuştum İsrail ile ticaret konusunda neler söylendi diye. Ocak ayında İsrail ile ticaret yapıyoruz, 1 Ocak’ta meydanda lanet limanda ticaret mi yapıyorsunuz demiştim. Bakan dedi ki ticaret yapıyoruz ama malların çoğu Filistin’e gidiyor dedi. TÜİK rakamları bir açıkladı ticaretin yüzde 4’ü Filistin’e. Devamında biz İsrail’e malzeme de satıyoruz silah üretiminde kullanılacak malzeme de satıyoruz dendi. Ömer Bolat dedi ki ‘Evet silah yapımında malzeme satılıyor olabilir ama devlet yapmaz özel sektör’ dedi. Anlaşıldı ETİ BOR da satış yapıyormuş.

Devamında 54 üründe donduruyoruz dendi ama anlaşıldı ki dondurulacak ürünleri önceden bilgi vermişler alacağınız kadar alın demişler. Bütün bunlardan sonra bütün ürünlerde satışı yasakladık dediler. Bunlar benim iddialarım uydurduklarım değil. Ocak ayından bu yana yapılan açıklamaları alt alta koydum

Kaynak: HABER MERKEZİ