Meclis Gazze özel oturumundan ortak bildirge! “Kalıcı barış için müzakereye davet ediyoruz”

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 2:09 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2023 Perşembe 5:20 pm

Meclis’te yapılan özel Gazze oturumunda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Adil ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilmesi için, üzerimize düşeni yapacağımızı belirtmek istiyorum. Bugün deklare edilecek bildiri, aslında tarihe düşülecek bir imzadır” dedi. TBMM özel kapalı Gazze oturumda 6 partinin ortak imzalı bildirge yayımlandı. Taraflara çatışmalara son verme çağrısı yapılan bildirgede “Kalıcı barış için müzakereye davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

6. gününde olan İsrail-Hamas çatışmalarında binlerce kişi hayatını kaybederken Türkiye’nin tavrı tüm dünya tarafından merak ediliyor. AKP’nin isteği üzerine bugün Meclis’teki Genel Kurul kapalı olacak, çatışmaların görüşüleceği oturum gizli yapılıyor. Meclis kürsüsünde konuşan Kurtulmuş, ” Adil ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilmesi için, üzerimize düşeni yapacağımızı belirtmek istiyorum. TBMM’nin yayınlayacağı bildiri tarihe not düşülecek bir imzadır” dedi.

“BUGÜN DEKLARE EDİLECEK BİLDİRİ TARİHE DÜŞÜLECEK BİR İMZADIR”

Meclis’te “Filistin ve İsrail’de başlayan çatışmaların diğer bölgelere de yayılmamasını, sivil can kayıplarının engellenmesini ve bölgede tansiyonun düşürülmesini teminen ülkemizce sergilenen çabalar” konulu genel görüşme yapılıyor. Oturumda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Adil ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilmesi için, üzerimize düşeni yapacağımızı belirtmek istiyorum. Bugün deklere edilecek bildiri, aslında tarihe düşülecek bir imzadır” dedi. Kurtulmuş, “1967 sınırları çerçevesinde bir Filistin Devleti mutlaka kurulmalı ve bütün dünya tarafından mutlaka tanınmalıdır” diye konuştu.

Kurtulmuş, “Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmalıdır. Dünya barışının kapısı Orta Doğu’dur. Orta Doğu barışının kapısı da Filistin’dir” mesajını verdi. Kurtulmuş ayrıca , “Savaşın önlenmesi için Türkiye olarak üzerimize düşeni yerine getirmeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Bazı ülkeler insani dramı görmezden gelirken, TBMM’nin insani, ahlaki sorumluluğu ile bu oturumu gerçekleştirmesi gerçekten büyük bir öneme haizdir. Dünya barışının kapısı Ortadoğu barışıdır, Ortadoğu’nun barış kapısı ise Filistin halkının barış içinde yaşamasıdır. 3 temel meseleyi TBMM’nin gündemine taşımayı görev olarak görüyorum. 3 temel konuda adım atılmalı. 1967 sınırlarında bütünleşik bağımsız Filistin devleti mutlaka kurulmalı ve bütün dünya tarafından tanınmalıdır. İkinci temel mesele ise yasadışı yerleşimciler meselesidir. İnsanlar yaşadıkları yerlerden gönderilerek oranın yabancısı halklar getirilmiştir. hukuk dışı yerleşimciler meselesinin, ilhak teşebbüslerinin sona ermesi barışın önünü açacaktır. Üçüncü temel mesele ise Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanların korunması ve dinlerin kutsallarına saygı gösterilmesidir.” dedi.

HAKAN FİDAN MECLİS’E BİLGİ VERDİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlık ettiği birleşimde, TBMM 2017 yılından bu yana ilk kez Genel Görüşme yetkisini kullanarak görüşme açtı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Meclis’e bilgi verdi.

6 PARTİ İMZALI ORTAK BİLDİRGE

TBMM özel kapalı Filistin oturumda 6 partinin ortak imzalı bildirge yayımlandı. Taraflara çatışmalara son verme çağrısı yapılan bildirgede “Kalıcı barış için müzakereye davet ediyoruz” denildi.

Meclis’te yapılan oturumun ardından grubu bulunan 6 partinin imzası ile ortak bildirge yayımlandı. Taraflara çatışmaya son verme çağrısı yapılan bildirgede, “Gazze’de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırıları kınıyor; Filistin ve İsrail ‘i, iki devlet temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmaları için, daha fazla gecikmeksizin kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz” denildi.

Bildirge şöyle:

“Filistin ve İsrail’de yaşanan çatışmalarda ağır sivil can kayıplarının var olması, sivil altyapının hedef alınması ve sivillerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda bırakılmaları vicdanları yaralamaktadır. Krizin başka bölgelere de sirayet potansiyeli, bölgesel güvenlik ve istikrarı ciddi biçimde tehdit etmektedir.

Sivillerin her şartta korunması ve toplu cezalandırma mahiyetindeki uygulamalardan kaçınılması hukukun, vicdanın ve insanlığın gereğidir. Bu gerilimin telafi edilemez sonuçlar doğurmaması için tüm tarafları barış-güvenlik-istikrar vizyonumuz çerçevesinde itidale ve aklıselime davet ediyoruz.

Filistin-İsrail hattında son yaşananlar, uzun süredir tarifsiz sıkıntı, umutsuzluk ve acılara yol açan bu sorunun artık kalıcı bir çözüme kavuşturulması zaruretini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Filistin-İsrail meselesinin çözümü, sonuçları yönetmekten değil, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Son olaylar, 56 yıldır devam eden hukuksuz işgal ve buna bağlı politikaların doğurduğu bir sonuçtur.

Toprakları, hayat ve gelecek umutları elinden alınan Filistin halkı bugün yeni ve emsali görülmemiş bir kuşatma altındadır. İki milyon insanın yaşadığı ve 16 yıllık ablukayla çoktan bir açık hava hapishanesine dönüşmüş bulunan Gazze’ye sağlanan gıda, enerji ve insani yardımların kesilmesi, sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması uluslararası hukukun açık ve ağır bir ihlalidir. Siviller arasında bir hiyerarşi yaratılması ırkçılığın ve ayrımcılığın bir başka tezahürüdür.

AKP’nin seçim ‘müjde’leri ‘hüsran’a dönüştü! İşte Erdoğan’ın tutmadığı sözler

İşgalle başlayan, yasadışı yerleşimcilerin mülk gaspları, kutsal mekanların statüsünü hiçe sayan saldırı ve provokasyonlarla devam eden ihlaller zinciri ve çifte standart uygulamalar, iki devlet temelindeki çözüm vizyonunu da aşındırmaya devam etmektedir.

Bu itibarla, işgal altındaki Filistin topraklarında devam eden işgal uygulamalarının bir an önce sona ermesi ve adil bir barışa ulaşılması şarttır. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, tüm uluslararası toplumun, artık daha fazla gecikmeksizin iki devletli çözüm vizyonu temelinde tarafları adil bir çözüme imale etmek için sorumluluk alması gerekmektedir.

Ortadoğu’da kalıcı barışın ancak Filistin-İsrail meselesinin adil bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu ve bunun, 1967 sınırları temelinde, başkenti Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla mümkün olabileceğini net bir şekilde yineliyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi partiler olarak, yukarıda sıraladığımız görüşler temelinde, Filistin ve İsrail’ de yaşanan çatışmaların taraflarından tırmanmaya son vermelerini ve sivilleri hedef almamalarını bekliyor; Gazze’de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırıları kınıyor; Filistin ve İsrail ‘i, iki devlet temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmaları için, daha fazla gecikmeksizin kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz.”

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ İMZALADI

Bildirgeye, AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Yeşil Sol Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya imza attı.