“Macaristan’danki seçim süreci kesinlikle adil değil”

Yayın tarihi: 8 Nisan 2022 Cuma 2:50 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2022 Cuma 2:51 pm

Avrupa Parlamentosu Macaristan Momentum Hareketi Üyesi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Renew Europe grubunun başkan yardımcısı Katalin Cseh Macaristan’daki seçimler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Macaristan’da yapılan genel seçimleri Başbakan Viktor Orban liderliğindeki Fidesz (Macaristan Vatandaşlar Birliği) ve Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) koalisyonu kazandı. Seçimden hemen önce Daktilo1984 Genel Yayın Yönetmeni Enes Özkan, Avrupa Parlamentosu Macaristan Momentum Hareketi Üyesi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Renew Europe grubunun başkan yardımcısı Katalin Cseh ile Macar seçimleri ve Avrupa’daki otokrasi hakkında konuştu.

“ÖZGÜR AMA ADIL DEĞIL”

 

Enes Özkan: Orban’ın seçimden önce seçim sistemini bozmak için gerrymandering* dahil çeşitli hamleler yaptığını gördük. Aynı zamanda, seçimle aynı gün LGBT karşıtı yasa olarak tanımladığınız bir şeyi referanduma sunuyor. Seçimlerin olması gerektiği gibi adil olduğunu düşünüyor musunuz?

Özgür ama kesinlikle adil değil. Seçim gününde zaten bazı usulsüzlükler gözlemlemiş olsak da, asıl sorunun bundan dört yıl öncesinde olduğunu düşünüyorum. Burada Macaristan’da, televizyon kanallarının, gazetelerin ve insanların bilgi aldığı her şeyin büyük çoğunluğunun Orban hükümetinin elinde olduğu, son derece merkezi, manipüle edilmiş bir medya sistemi altında yaşıyoruz. Kritik internet siteleri ya kapatıldı ya da devralındı. Ve eğer insanlar daha küçük bir köyde yaşıyorsa ve kablolu televizyon için ödeme yapmıyorsa, temel olarak haberlerini sadece tek bir kaynaktan alıyorlar. Örneğin, seçim öncesinde devlet televizyonunda Muhalefet Lideri Peter Marks’a tüm kampanya için 5 dakikalık canlı yayın süresine izin verildi ve ardından tam da 5 dakikasını aldığı gün, Orban’ın büyük konuşması dokuz kez tekrarlandı.

6’lı ittifak hayal kırıklığına uğradı! Macaristan’da Viktor Orban kazandı

“AVRUPA BİRLİĞİ, TEMELDE AVRUPA DEĞERLERİNİ ORTADAN KALDIRAN VE AVRUPA ENTEGRASYONUNU ENGELLEYEN BİR SİSTEMİ FİNANSE EDİYOR”

Enes Özkan: Macaristan Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen çeşitli demokrasi ve özgürlük endekslerinde sürekli düşüş gösteriyor. Bir üye devletin Avrupa Birliği’ni ve onun temsil ettiği değerleri adeta ortadan kaldırması nasıl mümkün olabilir? Avrupa Parlamentosu üyesi olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Avrupa’nın gelişme yolundan dönen bir ülkeye hazırlıklı olmadığını düşünüyorum. Bir ülke üye olduktan sonra Kopenhag kriterlerini nasıl uygulayacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok. Türkiye’de çok iyi bildiğiniz bir şey bu, bir üye devlet olmak istiyorsanız bir takım farklı reform adımlarından geçmeniz gerekiyor. Bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. Ama eğer üye iseniz, Avrupa Birliği’nin değerlerin iyi korunmasını sağlayabileceği çok sınırlı yöntemleri var. Bu yüzden çok büyük bir sorun olduğunu düşünüyorum. Orban’ın sistemi temelde yolsuzluk üzerine kurulu. O yönetiyor çünkü, AB parasından iyi pay alan yakın bir müttefik, oligark ve aile üyelerinden oluşan bir çevreye sahip. Avrupa Birliği, temelde Avrupa değerlerini ortadan kaldıran ve Avrupa entegrasyonunu engelleyen bir sistemi finanse ediyor. Açık konuşmak gerekirse bu bir rezalet ve yeni yöntemler geliştirmemiz gerekiyor. Örneğin, tıpkı benim de üzerinde çalıştığım yeni mevzuat gibi; temelde AB’nin hukukun üstünlüğüne uyulmaması durumunda üye ülkelere yaptırım uygulanmasının mümkün kılınması gerekiyor. Ve şunu söylemeliyim ki bu gerileme sadece bir Macar sorunu veya sadece bir Polonya sorunu değil, herkes için bir sorun.

“AVRUPALI ​​MÜTTEFİKLERİMİZ VE NATO MÜTTEFİKLERİMİZ ŞU ANDA BİZE VLADİMİR PUTİN’İN TRUVA ATI OLARAK BAKIYORLAR”

Enes Özkan: Seçim sonuçları Macaristan ekonomisini nasıl etkiler? Ne düşünüyorsunuz?

Bence buradaki en büyük soru, Macaristan’ın AB’de her ülkenin alabileceği devasa bir ekonomik teşvik paketi olan Avrupa Kurtarma Fonu’na erişip erişemeyeceği. Ancak Viktor Orban yönetimindeki mevcut hükümet, sistemi çok bozuk olduğu için bu parayı alamadı. Yani temelde bu çok korkunç ekonomik koşullarda, büyük bir yardım demetine sırf yozlaşmış oligarşi sistemlerini sürdürmek istedikleri için hayır dediler. Pek çok uluslararası tartışmada yanlış tarafı tuttular. Avrupalı ​​müttefiklerimiz ve NATO müttefiklerimiz şu anda bize Vladimir Putin’in Truva atı olarak bakıyorlar. Bu, yatırım getirebileceğiniz veya güven oluşturabileceğiniz iyi bir pozisyon değil.

“KOALİSYON DEMOKRATİK VE NORMAL BİR ŞEYDİR”

Enes Özkan: Orban’a rakip aday adayı seçme süreciniz Türk muhalefeti tarafından yakından takip edildi. Burada bazı aksilikler olduğu ve ittifaktaki tüm tarafların kampanya sırasında Peter Mark’ı aktif olarak desteklemediği konuşuldu. Muhafazakar bir aday olarak Macaristan’ı muhalefette heyecanlandırmadığı bile düşünülüyordu. Bu sürecin başarılı olup olmayacağı seçimin sonucuna bağlı elbette. Peki sizce Erdoğan’a karşı adaylık süreciyle ilgili Türk muhalefetine önerebileceğiniz bir şey var mı?

Pekala, şunu söylemeliyim ki ön seçim büyük bir başarıydı ve herkese bunu tekrarlamasını önerebilirim. Açıkçası, demokratik tartışmaların yaşanmadığı bir ülkede, ön seçim için seçmenlerimize gereken enerjiyi verme şansımız olmadı. Yine de, elbette Türkiye’den çok daha küçük bir ülkeyiz ama ön seçimin yapıldığı bir aya yakın bir süredir muazzam bir katılım ve yoğun bir enerjinin sokaklarda olduğunu gördük. Ve bu kimin lider olacağına karar vermenin gerçekten demokratik bir yoluydu, çünkü elbette altı parti çok, çok zor bir şekilde fikir birliğine vardı. Ve bence ön seçim olmadan birleşik bir muhalefet olamazdık. Tabii ki, başta gerilimler vardı. Tabii ki Liberal Partidenim ve Marki-Zay muhafazakardır, ancak koalisyon demokratik ve normal bir şeydir. Böylece birlikte çalışmayı öğrendik ve bu çok iyi çünkü altı partimizin çok farklı seçmenleri var. Böylece güçlerimizi birleştirebiliriz. Bir tarafın daha güçlü olduğu bölgeler var, başka birinin daha güçlü olduğu bölgeler var. Ve birlikte çok şey yapabiliriz, ayrı ayrı yapabileceğimizden çok daha fazlasını. Tabii ki hiçbir sistem mükemmel değildir, ancak ön seçimi Türk muhalefetine de tavsiye ediyorum. Orban çok parçalı bir muhalefet yaratmaya ve işbirliği yapmadıkça onu değiştirmemizi

Macaristan Rus doğal gazını ruble ile almaya hazır