Macaristan Rus doğal gazını ruble ile almaya hazır

Yayın tarihi: 6 Nisan 2022 Çarşamba 11:36 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2022 Çarşamba 11:36 pm

Avrupa Birliği ülkesi Macaristan, Rusya’dan tedarik ettiği doğal gazın alımı için Rus rublesi ile almaya hazır olduklarını bildirdi.

Muhalefetin 6’lı ittifağına karşı seçimleri kazanan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, düzenlediği bir basın toplantısında Rusya’nın Ruble üzerinden doğal gaz ödemesini talep etmesi halinde gerekli ödemeyi  gerçekleştireceklerini açıkladı.

PUTİN AVRUPA’YI UYARMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ruble olarak ödenmediği takdirde Avrupa’yı gaz arzının kesilmesi riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarmıştı.

AVRUPA KOMİSYON’NDAN MACARİSTAN’A: SÖZLEŞMEYE BAĞLI KALIN

Faturaların ödenmesine haftalar kala Avrupa Komisyonu, Macaristan’ı kast ederek Euro veya Dolar cinsinden ödeme gerektiren sözleşmeleri olan her ülkenin buna bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto daha önce yaptığı bir açıklamada AB yetkililerinin, Macaristan devletine ait MVM ile Gazprom arasındaki ikili sözleşmede oynayacak “hiçbir rolü” olmadığını söylemişti.

DOĞAL GAZ’DA RUBLE DÖNEMİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, “Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor.” diye konuşmuştu.

Putin, Rusya’nın ihracatta ödemeleri dolar ve avro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek “ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” demişti.

Almanya ve Fransa ise Rusya’nın doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik talebini “sözleşmelerin ihlali” olarak değerlendirerek reddetmişti.

Rus rublesi savaş öncesi seviyesine döndü