Kulat’tan seçim değerlendirmesi! “Yüzde 20 seçimin kaderini belirleyecek”

Yayın tarihi: 14 Nisan 2023 Cuma 11:01 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2023 Cuma 11:02 pm

TELE1’e konuk olan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, genel seçimlere yönelik yaptığı değerlendirmede, “Cumhur İttifakı seçmeni hep yerinde duruyor. Bir o kadar da Millet İttifakı tarafında duruyor. Bunun dışında 10-15 puanlık HDP seçmenini ayırdığımızda, bizim konuştuğumuz denklemdeki değişiklik yapacak olan seçmen yüzde 20’lik seçmenin yer değişiklikleri” dedi.

TELE1’de Namık Koçak’ın sunduğu Gazeteciler Masası programına konuk olan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de gündemin hızlı değiştiğine dikkat çeken Kulat; Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve HDP’nin oyları çıkarıldığında geriye kalan yüzde 20’lik seçmenin seçimin kaderini belirleyeceğini vurguladı.

Kulat şunları söyledi:

“YEŞİL SOL SANDIKLARA MÜŞAHİT VEREMEYECEK”

“Normal şartlarda Şubat’ın 5’i gibi oluşan bir fotoğraf vardı. Ama Türkiye değişkeni çok olan bir ülke. Dolayısıyla bu durum seçmenin tercihlerini şüphesiz değiştirir. Millet İttifakı dediğimiz yapıda büyük bir değişim yaşandı. Meral Akşener’in masadan kalkması ve ondan sonra yaşanan hadiseler önemli bir değişkeni oluşturdu. İkincisi ise 100 bin imzayla iki aday çıktı. Dolayısıyla bu da seçimin çok çok belirleyicisi olacak. Bir deprem yaşandı bu ülkede. Hem enkaz bölgesinde yaşanan sorunlar hem de Türkiye’ye dağılan 2 buçuk milyon insan seçimin kaderinde etkili bir başka durum. Yine önemli bir değişken olarak, HDP seçime kendi logosu ve ismiyle girmek yerine başka bir isim ve logoyla giriyor. Sandık güvenliği noktasında şu anda HDP sandıklara müşahit veremeyecek. HDP verebilir de yeni kurulan parti veremiyor. Çok ciddi bir zaaf alanı oluşturmuş olabilir. Aday listelerinde de vatandaş tarafından tepki çeken isimler var her partide.”

“SEÇİMİN KADERİNİ YÜZDE 20’LİK SEÇMEN BELİRLEYECEK”

“Asıl mesele şu: Yaklaşık yüzde 30-35 bandında bir Cumhur İttifakı seçmeni hep yerinde duruyor. Bir o kadar da Millet İttifakı tarafında duruyor. Bunun dışında 10-15 puanlık HDP seçmenini ayırdığımızda, bizim konuştuğumuz denklemdeki değişiklik yapacak olan seçmen yüzde 20’lik seçmenin yer değişiklikleri. Bütün bunları çok etkileyen etmen var bu dönemde, bütün bu etmenler üst üste konulduğunda seçimin kaderinde etkin olacak. Hükümet de üst üste bütün bu değişmelerin yanı sıra bazı hamleler yapıyor. TOGG açıklandı, asgari ücret düzenlemeler gibi kendince hamleler yapıyor.”

İktidarın, farklı fikir ve farklı partilerden bir bileşen olması nedeniyle Millet İttifakı’na yönelik eleştirilerine de değinen Kulat, Cumhur İttifakı’nın da son anlaşmaların ardından benzer bir durumda olduğunu belirerek şunları söyledi:

“Ama son noktada şu var: Muhalefetin de kendi içinde eksikleri ve artılar var. 6 ayrı partiden oluşunca tutarlı bir dil oluşturmak gerekiyor. Ama kadere bakın ki bu tarafı uzun bir süre ‘beş benzemezler, altı benzemezler’ olarak sunanlar, şu anda hiç benzemez bir sürü partiyle bir arada hareket etmek zorunda kalıyor.”

Mehmet Ali Kulat: Ankara dün gece yatmadı