Kremlin’den ‘Azov’ tepkisi: Türkiye’den açıklama bekliyoruz

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 4:00 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 4:00 pm

Azov Taburu’ndan beş komutanın Zelenski ile birlikte Ukrayna’ya dönmesi hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘Türkiye’den açıklama yapılmasını umduklarını’ söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, esir takası kapsamında Türkiye’de bulunan beş Azov Taburu komutanının Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile birlikte ülkelerine dönmesi hakkında açıklama yaptı. Peskov, Türkiye’den ‘açıklama’ beklediklerini söyledi.

Duvar’ın Reuters’ın aktardığına göre, 8 Temmuz’da Zelenski ile birlikte Ukrayna’ya dönen Azov komutanları hakkında soruya yanıt veren Kremlin Sözcüsü, ‘Türkiye’den açıklama gelmesini umduklarını’ belirtti. Ukrayna’da İHA fabrikası inşasının da hatırlatıldığı Peskov, ‘Moskova ve Ankara’nın belli konularda anlaşmazlıklarının olduğunu’ kaydetti.

Merdan Yanardağ Silivri Cezaevi’nde ilk yazısını yazdı

‘ANLAŞMAYLA İLGİLİ KONUŞULACAK YENİ BİR ŞEY YOK’

Kremlin Sözcüsü Peskov, bugün yaptığı açıklamada, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında da konuştu. Peskov, yenilenmemesi halinde 18 Temmuz’da sona erecek anlaşma hakkında ‘söyleyecek yeni bir şey bulunmadığını’ belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in anlaşmayı yenilemeyi görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’la planlanmış bir görüşmesinin olmadığı bilgisini de paylaşan Kremlin Sözcüsü, Putin’in Türkiye’yi ne zaman ziyaret edeceğinin bilinmediğini aktardı.

Cumhur’da AB krizi! Erdoğan çağrı yaptı Yeniden Refah karşı çıktı

‘PUTİN, PRİGOJİN VE WAGNER KOMUTANLARIYLA GÖRÜŞTÜ’

Öte yandan, Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve bazı Wagner komutanlarıyla 29 Haziran’da Kremlin’de görüştüğünü de açıkladı.

Putin ile Prigojin’in, Moskova’da 24 Haziran’da Wagner’in Rus yönetimine isyanının ardından bir görüşme gerçekleştirdiğini bildiren Peskov, “Putin’in böyle bir görüşmesi oldu. Tüm komutanlar ve Prigojin dahil şirketin yönetiminden 35 kişi davet edildi. 29 Haziran’da Kremlin’de gerçekleşen bu görüşme yaklaşık 3 saat sürdü” dedi.

Toplantıya ilişkin detayların bilinmediğini anlatan Peskov, “Ancak söyleyebileceğimiz tek şey, Putin (Wagner) şirketin özel askeri operasyon kapsamında cephedeki faaliyetleri ve 24 Haziran’da yaşananlar konusunda değerlendirme yaptı” ifadesini kullandı.

Peskov, Putin’in Wagner komutanlarının yaptığı değerlendirmeleri dinlediğini anlatarak, “Putin, kendilerine istihdam ve çatışmalarda kullanılmaları noktasında ilave seçenekler teklif etti. Komutanlar 24 Haziran’da yaşananlar konusunda kendi açılarından değerlendirme yaptılar, devlet başkanının ve başkomutanlığın sadık destekçisi ve askeri olduklarını vurgulayarak, vatan için mücadeleye devam etmeye hazır olduklarını söylediler” dedi.

AKP-MHP 5 yıl daha istedi, İmamoğlu veto etti

PESKOV: ANLAŞMALAR İHLAL EDİLDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 9 Temmuz Pazar günü de Türkiye’yi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Azov Taburu komutanlarıyla birlikte dönmesine ilişkin açıklamalarda bulunmuş, Türkiye’nin ‘anlaşmaları ihlal ettiğini’ söyleyerek Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya dönüşünü daha önce varılan anlaşmaların ihlali olarak değerlendirmişti. Esir takası şartlarına göre komutanların savaşın sonuna kadar Türkiye’de kalacağını belirten Peskov, Türkiye’nin komutanların serbest bırakılacağını Rusya’ya bildirmediğini ileri sürmüştü.

CHP Fatih ilçe örgütünden TELE1’e destek!

NE OLMUŞTU?

Daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına dahil edilen Azov Taburu komutanları, güvenlik amaçlı Türkiye’de bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile yürüttüğü diplomasi sonucu 21 Eylül 2022’de 200 savaş esirinin mübadele edildiği duyurulmuştu.

Türkiye’yi ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Zelenskiy, Türkiye’de bulunan beş Azov Taburu komutanının ülkelerine döndüğünü açıklamıştı. Zelenski, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar” dedi.

TOGG’a zam üstüne zam